Arı polenlerinin bazı bileşim ve fitokimyasal özellikleri üzerine lokasyonun etkisi
The effect of location on some composition and phytochemical properties of bee pollens
  1. Tez No: 573761
  2. Yazar: HASAN BASRİ KÜÇÇÜKTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET MUSA ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoaktif özellikler, fitokimyasal bileşenler. lokasyon, mineral madde, polen, Bioactive properties, location, mineral matter, phytochemical components, pollen
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu çalışmada, Adana, Antalya (Alanya), Hatay, Karaman (Sarıveliler), Konya (Ereğli, Karapınar), Niğde, Kahramanmaraş, Muğla, Giresun, Mersin ve Osmaniye'den temin edilen arı polenlerinin, protein, kül, mineral, renk, nem, karotenoid ve yağ içeriği, bazı biyoaktif (antioksidan aktivite) özellikleri ve fitokimyasal (yağ asitleri, fenolik bileşenler) bileşenleri belirlendi. Polenlerin, renginin parlak sarı olduğu, %4.60-18.61 nem, %1.88-3.34 kül, %6.29-12.60 protein, %2.7-5.9 yağ içeriğine sahip olduğu saptandı. Aynı zamanda polenlerin, toplam fenolik bileşen içeriği, karotenoid içeriği ve antioksidan aktiviteleri sırasıyla 315.84-532.23 mg GAE/100g, 1.77-105.42 µg/g ve %27.63-71.90 arasında değişmiştir. Polenlerde, gallik asit, 3,4-dihidroksibenzoik asit, (+)-kateşin, 1,2-dihidroksibenzen, syringic asit, kafeik asit, rutin trihidrat, p-kumarik asit, trans-ferulik asit, apigenin 7 glukozit, resveratrol, quercetin, trans-sinamik asit, naringenin, kaemferol ve isorhamnetin fenolik bileşenleri tespit edildi. Aynı zamanda polenlerde, miristik, palmitik, stearik, elaidik, oleik, linolelaidik, linoleik, araşidik, linolenik, behenik, erüsik ve araşidonik yağ asitleri bulunmuştur. İlave olarak polenlerde, B, Ca, Cr, Cu, Fe, K, Mg, Mn, Na, Ni, P ve Zn mineral maddeleri saptanmıştır. 16 fenolik bileşen arasından (+)-kateşin (290.27 mg/100g), 3,4-dihidroksibenzoik asit (198.48 mg/100g), 1,2-dihidroksibenzen (152.69 mg/100g), trans-ferulik asit (133.44 mg/100g) ve quercetin (90.91 mg/100g) içeriklerinin baskın olduğu tespit edilmiştir. 12 yağ asidi arasından %38.17 ile en yüksek oranda çıkan linoleik ve linolenik asittir. %38 ile elaidik asit, %37.83 ile oleik asit ve %25.68 ile palmitik asit en yüksek oranda görülen diğer yağ asitleridir. En yüksek K (5529.12 mg/kg), P (5254.45 mg/kg), Ca (4978.21 mg/kg) ve Mg (1625.96 mg/kg) mineral maddeleri sırasıyla Antalya (Alanya), Antalya (Alanya), Karaman (Sarıveliler) ve Antalya (Alanya) örneklerinde bulunmuştur. Sonuç olarak, lokasyona bağlı olarak polenlerin fizikokimyasal özellikleri, fitokimyasal bileşenleri ve mineral içerikleri farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, bee pollen, obtained from Adana, Antalya (Alanya), Hatay, Karaman (Sarıveliler), Konya (Ereğli, Karapınar), Niğde, Kahramanmaraş, Muğla, Giresun, Mersin and Osmaniye, protein, ash, mineral, color, moisture, carotenoid and fat content, some bioactive (antioxidant activity) properties and phytochemical (fatty acids, phenolic compounds) components were determined.Pollen, color bright yellow, 4.60-18.61% moisture, 1.88-3.34% ash, 6.29-12.60% protein, 2.7-5.9% oil content was found to have that. At the same time, total phenolic component content, carotenoid content and antioxidant activities of pollen ranged respectively between 315.84-532.23 mg GAE/100g, 1.77-105.42 µg/g and 27.63-71.90%. In pollen, gallic acid, 3,4-dihydroxybenzoic acid, (+)-catechin, 1,2-dihydroxybenzene, syringic acid, caffeic acid, routine trihydrate, p-kumaric acid, trans-ferulic acid, apigenin 7 glucoside, resveratrol, quercetin, trans-sinamic acid, naringenin, kaemferol and isorhamnetin phenolic components were determined. At the same time, myristic, palmitic, stearic, elaidic, oleic, linolelaidic, linoleic, arachidic, linolenic, behenic, erucic and arachidonic fatty acids were found in pollen. In addition, in the pollen, B, Ca, Cr, Cu, Fe, K, Mg, Mn, Na, Ni, P and Zn mineral substances were determined.From 16 phenolic compounds (+)-catechin (290.27 mg/100g), 3,4-dihydroxybenzoic acid (198.48 mg/100g), 1,2-dihydroxybenzene (152.69 mg/100g), trans-ferulic acid (133.44 mg/100g) and quercetin (90.91 mg/100g) were found to be dominant.Linoleic and linolenic acid are the most common among the 12 fatty acids with a rate of 38.17%. Elaidic acid with 38%, oleic acid with 37.83% and palmitic acid with 25.68% are the other fatty acids.The highest K (5529.12 mg/kg), P (5254.45 mg/kg), Ca (4978.21 mg/kg) and Mg (1625.96 mg/kg) mineral substances respectively Antalya (Alanya), Antalya (Alanya), Karaman (Sarıveliler) and Antalya (Alanya) samples were found. As a result, physicochemical properties, phytochemical components and mineral contents of pollen vary depending on location.