Bazı ilişkili eğriler için Fermi-Walker türevi
Fermi-Walker derivative for some related curves
- Tez No: 573769
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TALAT KÖRPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Bishop Çatısı, Frenet Eğrisi, Fermi-Walker Türevi, W-Yön Eğrisi, Bishop Frame, Frenet Curves, Fermi-Walker Derivation, W-Direction Curves
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 35
Özet
Bu çalışmanın amacı, diferansiyel geometride bildiğimiz birçok eğrinin Fermi-Walker türevi ile yeniden tanımlanabileceğini ifade etmektir. Bu tanımlar geometriye sağlayacağı yararlar bakımından önemlidir. Diferansiyel geometride en dikkat çekici konuların başında eğriler gelmektedir. Bu eğrilerden özel olarak tanımlanan W-yön eğrisinin Fermi-Walker türevini ifade ederek W-yön eğrisine yeni bir tanım getirmiş olduk. Ayrıca hareketli çatıya alternatif bir yaklaşım olan Bishop çatısının Fermi-Walker türevi ifade edildi. Böylece Bishop çatısının Fermi-Walker paralel çatı olduğu gösterilmiş olup Frenet çatı yerine Fermi-Walker paralel çatısının kullanılabileceği ifadesi diferansiyel geometri çalışmaları için önemli bir kaynak olmuştur. Bu tez çalışmasında Fermi-Walker türevi tanımı ile yeni ilişkili eğrilerin bazı özel karakterizasyonlarından yaralanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to state that many curves in differential geometry can be redefined by Fermi-Walker derivative. These definitions are important in terms of their benefits to geometry. Curves are the most striking subjects in differential geometry. We have introduced a new definition to the W-direction curve by expressing the Fermi-Walker derivative of the W-direction curve defined specifically from these curves. Also, the Fermi-Walker derivative of the Bishop Frame, an alternative approach to the moving frame, was expressed. Thus, the Fermi-Walker parallel frame has been shown to be the Bishop frame, and the Fermi-Walker parallel frame can be used instead of the brake frame. In this thesis, some special characterizations of new associated curves were used with the definition of Fermi-Walker derivative.