Kocaeli Üniversitesi Hastanesinde çocuk hastalarda uygulanan transfüzyonların ve pediatrik torba kullanımının değerlendirilmesi
  1. Tez No: 573841
  2. Yazar: NİHAT ATAHAN KANBUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZAN SARPER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Transfüzyon, pediatri, transfüzyon reaksiyonu, transfusion, pediatric, transfusion reactions
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Giriş ve Amaç: Gönüllü kan bağışçısının bulunması ve kan bileşenlerinin hazırlanması yoğun emek gerektiren ve yüksek maliyetli işlemlerdir. Bu güç elde edilen ve kullanım süresi kısıtlı olan ürünlerin akılcı kullanılması önemlidir. Tez çalışmasının amacı, uygulanan transfüzyonların incelenerek kliniğin aylık ortalama kan ürünü gereksinimi hesaplamak ve pediatrik kan torbalarının kullanılması ile sağlanabilecek yararları ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları kliniklerinde 0-18 yaştaki hastalara Şubat 2018 – Eylül 2018 tarihleri arasında uygulanan kan transfüzyonları incelenmiş, pediatrik torbaların kullanımı ile sağlanabilecek yararlar yönünden değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışma sırasında sekiz aylık dönemde, 99 yataklı klinikte ve hematoloji-onkoloji günübirlik ünitesinde, 301 hastaya 2363 adet ürün kulanarak 2159 kan bileşeni transfüzyonu uygulanmıştır. ES %49,8, havuzlanmış TS %23, TDP %17, pediatrik ES %2,2, pediatrik aferez TS ise %1 oranında kullanılmıştır. En fazla A Rh (+), takiben 0 Rh (+) ürün kullanılmıştır. Transfüzyonlar en sık hematoloji-onkoloji bölümünde maligniteler, kronik hemolitik anemiler ve hemoglobinopatiler nedeniyle yapılmış olup, yenidoğan ve prematürite sorunları bunu takip etmektedir. Transfüzyonların %23,9'u yenidoğanlara uygulanmıştır. Eritrosit transfüzyonlarının %30,9'u, trombosit transfüzyonlarının %17,6'sı 80 ml ve altındadır. On iki ay ve altında uygulanan eritrosit transfüzyonlarının %91'i, trombosit transfüzyonlarının ise %81'i 80 ml ve altındadır. Hacmi ≤160 ml uygulamalarda 1 veya 2 torba pediatrik ES kullanıldığında; ≤80 ml uygulamalarda pediatrik aferez TS kullanıldığında sırasıyla aylık 9083 TL ve 2.351 TL tasarruf sağlanabilecektir. Daha da önemlisi ES verici sayısı 1260'dan 795'e, TS verici sayısı 117'den 59'a azalabilecektir. Sonuç: Pediatrik kan torbalarının kullanımı, kan bileşenlerinin aşırı tüketimini önleyecek, verici maruziyetini, enfeksiyon bulaşını ve duyarlanma riskini azaltacaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Supplying volunteer blood donors and production of blood components are labour intensive and costly processes. It is important to use these scarce and short-lived components, logicaly. The aim of this study is calculation of the average monthly blood component requirement of the clinic and showing the potential benefits of the pediatric blood bag usage by evaluating transfusion practice. Material and method: Transfusion practice and potential benefits of the pediatric blood bag usage was evaluated in the clinics of pediatrics of the Kocaeli University Research and Application Hospital between February 2018- September 2018. Results: During the study period of 8 months, 2159 blood transfusions and 2363 bags of blood components were utilized 301 patients in the clinic with 99 beds and a hematology-oncology outpatient unit. Packed red blood cells (pRBCs), platelet concentrates (PC), fresh frozen plazma, pediatric pRBCs and pediatric apheresis PC were used in the 49.8%, 23%, 17%, 2.2% and 1% of transfusions respectively. A Rh (+) was the most commonly transfused blood type, followed by 0 Rh (+) blood type. Transfusions were most frequently performed in the hematology-oncology units due to malignancies, chronic hemolytic anemia and hemoglobinopathies followed by newborn and premature problems. Twenty- three percent of the transfusions were administered to the neonates. Transfused volume in the 30.9% of the pRBCs and in the 17.6% of the PC was 80 ml or less. In infants younger than 12 months, transfused volume was 80 ml or less in the 91% of the pRBCs and 81% of the PC. When one or two pediatric pRBCs is used for ≤160 ml administrations and pediatric apheresis PC is used for ≤80 ml transfusions, monthly 9083TL and 2351 TL can be saved, respectively. More importantly, the number of pRBC donors can be reduced from 1260 to 795 and the number of TS donors can be reduced from 117 to 59. Conclusion: Pediatric blood bag usage will prevent excess consumption of the blood components. Moreover, it will reduce the donor exposure and potential risk of sensitization and transmission of the infections.