Kimlik ve hafızanın sanat nesnesi üretimine etkisi
The effect of identity and memory on art object production
- Tez No: 573857
- Danışmanlar: PROF. KAAN CANDURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Kimlik, hafıza, sanat nesnesi, üretim, inşa etmek, Identity, memory, art object, production, build
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
İnsanın kimliği hafıza sayesinde inşa edilir. Yeniden inşa edilen her kimlik geçmişten bir parça ile ilişkilidir. Bireylerin topluma uyum sağlamak için oluşturduğu kimliklerde hafızanın rolü büyüktür. Bireyler hafıza içerisinde yer alan imgeler sayesinde normlar üretir ve anlamlandırırlar. Hafızanın sanatla olan bağlantısına bakıldığında, sanat nesnesi üretiminin hafıza içerisinde yer alan imgelerle var olduğu görülebilir. Bireyler kendi kimliklerini inşa ederken, sanatçı kendi kimliğinin yanı sıra hafıza sayesinde, kendi ifade aracı olan sanat nesnesini de üretir. Bu raporda, sanatçının sanat nesnesi üretirken inşa ettiği kimlikler ve hafızanın yeri incelenerek, bu süreçte kimlik ve hafıza kavramlarının sanat eserleri üzerindeki etkisine bakılacaktır. Raporun birinci bölümünde kimlik ve hafıza kavramları sosyolojik anlamda araştırılmış, incelenmiştir. İkinci bölümde sanat içerinde kimlik ve hafızanın etkisi incelenmiş, kavramlarla sanat nesnesi ve sanat üretimi arasında bağlantılara bakılmıştır. Üçüncü bölümde ise, kimlik ve hafıza kavramlarından yola çıkarak, seramik malzemeyle yapılmış olan kişisel uygulamalara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Human identity is built through memory. Every reconstructed identity is associated with a piece of the past. The role of memory in the identities created by individuals to adapt to society is great. Individuals produce and make sense of norms by means of images in the memory. Looking at the connection of memory with art, it can be seen that the production of art objects exists with images in the memory. As individuals build their own identities, the artist, through his own identity as well as memory, produces the art object, which is his own expression tool. In this report, conceptual art objects are produced, technician identification and examination of the location of memory, in this process you can look at the impact of identification and concept concepts on the history of works. In the first part of the report, the concepts of identity and memory are examined and examined in sociological sense. In the second chapter, the effects of identity and memory in art were examined and the connections between concepts and the art object and art production were examined. In the third chapter, personal applications which are made with ceramic material are given based on the concepts of identity and memory.