Ebu'l-Kâsım eş-Şâbbî hayatı ve şiirleri
Abu al-Qasim ash-Shabbi life and poems
- Tez No: 573971
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH TUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ebu'l-Kâsım eş-Şâbbî, Tunus Edebiyatı Tarihi, Şiirde Modernleşme, Romantik Şiir, Vatan Sevgisi, Özgürlük ve Direniş, Tabiat, Hüzün, Kadın, Abu al-Qasim ash-Shabbi, Tunisian Literature History, Modernism in Poetry, Romantic Poems, Patriotism, Freedom and Resistance, Nature, Melancholy, Woman
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Ebu'l-Kâsım eş-Şâbbî, yirminci yüzyılın ilk çeyreğinde Tunus'ta yetişen çağdaş Arap edebiyatı şairlerinden biridir. Kısa süren hayatına rağmen şiirleriyle süslediği muhteşem divânını ardında zengin bir miras olarak bırakmıştır. Fransız sömürge döneminde ülkesinin uğradığı zulümlere başkaldırarak, gençlere uyanış ve direniş çağrılarını yansıtan şiirler yazmıştır. En ünlü şiirlerinden biri olan İrâdetu'l-Hayât, yıllarca gönüllrerde Tunus'un Milli marşı olarak yankılanmıştır. Bu çalışmada Ebu'l-Kâsım eş-Şâbbî'nin hayatı, eserleri, edebi kişiliği ve divanındaki şiirleri tasnif edilerek konularına göre tercüme ve tahlili yapılmıştır. Ebu'l-Kâsım eş-Şâbbî'nin Kuzey Afrika'nın en önemli şairlerden biri olduğu ve Tunus'un kurtuluşu adına halkını bazen şiirleriyle coşturduğu bazen de onlara yüklenerek istiklal ve özgürlüğe davet ettiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Abu al-Qasim ash-Shabbi is one of the poets of modern Arab literature growing up in Tunisia around the first quarter of the 20th century. Despite his short lifespan, he left behind a rich legacy of a magnificent Divan which he embroidered with his poems. Revolting against the persecution his country was subjected to during French Colonization, he wrote poems in his call for youth mirroring the motives of awakening and resistance. One of his most renown poem 'Iradetu'l Hayat', has for years resonated through the hearts as the national anthem of Tunisia. In this paper the life of Abu al-Qasim ash-Shabbi, his works, his literary identity and the classification of poems in his Divan are translated and probed in accordance with their subject matter. It is ascertained that Abu al-Qasim ash-Shabbi is one of the most exceptional poets of North Africa and that in order for Tunisia to be freed he sometimes with his poems exhilarated, and sometimes pressed his nation towards sovereignty and freedom.