Örgüt kültürü ve kariyer doyumu ilişkisi
Relationship between organizational culture and career satisfaction
  1. Tez No: 573993
  2. Yazar: GÜNSELİ TUFAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ SEÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt Kültürü, Kariyer, Kariyer Doyumu, İstihdam Hizmetleri, Organizational Culture, Employment Services, Career Management, Career Satisfaction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Küreselleşen dünyada teknolojideki hızlı gelişim ve değişime rağmen halen en önemli rekabet aracı olarak“insan”faktörü karşımıza çıkmaktadır. Artan işsizlik oranları ile birlikte örgüt yapılarında meydana gelen değişkenlikler çalışanlar için de yeni beklentiler oluşmasına sebep olmaktadır. Çalışanlar için örgüt kültürüne adapte olarak örgütün bir parçası olabilmek, kendilerini geliştirebilmek adına kariyer doyumu sağlayabilmek önemli bir beklenti halini almıştır. Bu doğrultuda kariyer doyumu ve örgüt kültürü kavramlarının birbirleri ile yakından ilişkisi dikkat çekmektedir. Örgüt kültürünin ve kariyer doyumu üzerine etkisi hakkında yapılan çalışmanın amacı Denison' un örgüt kültürü modelinin, çalışanların kariyer doyumu üzerine etkilerini ortaya koymaktır. Literatürde örgüt kültürü ve kariyer doyumu arasındaki ilişkiyi ele alan araştırmalar bulunmasına rağmen Denison' un örgüt kültürü ve kariyer doyumu ilişkisini araştıran çalışma sayısının kısıtlılığı nedeniyle örgüt kültürünün kariyer doyumu ile ilişkisinin araştırılması gerekli görülmüştür. Yapılan araştırmanın Türkiye'de bir kamu kurumu üzerinden yapılması, tanımlayıcı bir araştırma olmasının yanı sıra güncel durumu göstermesi açısından da önem arz etmektedir. Araştırmada Konya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünde yönetici ve çalışan bireyler örneklem olarak seçilmiştir. Araştırma modeli olarak tarama modeli seçilen çalışmada Örgüt kültürü ve kariyer doyumu ile ilgili mevcut durum da anket yolu ile test edilmiştir. Hipotezler oluşturulmuş ve hipotezlere korelasyon ve regresyon analizi yapılarak test edilmiştir. 171 kişi üzerinde yapılan anket çalışması sonucunda örgüt kültürü ve kariyer doyumu arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda ulaşılan sonuçlar özetlenmiş ve tartışılarak araştırma uygulamasına yapılan öneriler ile çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In spite of the rapid development and change in technology,“human factor”emerges as the most important competitive tool in the globalizing world. Along with growing unemployment rate, the changes in organizational structures cause new expectations for employees. To be able to become a part of the organization as adopted to the organizational culture and to be able to achieve career satisfaction by self-improving has become an important expectation for the employees. Organizational culture and career satisfaction are two concepts closely related to each other. The purpose of this study is to state the effects of Denison's organizational culture model on the career satisfaction of employees. Despite the researches on the relationship between organizational culture and career satisfaction in the literature, it has been deemed necessary to investigate the relationship between organizational culture and career satisfaction because of the limited number of studies investigating the relationship between organizational culture and career satisfaction of Denison. The fact that carrying out the research through a public institution in Turkey is important in terms of demonstrating the current situation and being a descriptive research. Within the scope of the research, the administrators and the working individuals were selected as sample in Provincial Directorate of Labor and Employment Institution of Konya. In this study, the screening model was chosen as the research model. The current situation regarding the organizational culture and career satisfaction has been tested through questionnaire. Correlation and regression analysis were performed to test the hypotheses. As a result of the questionnaire study conducted on 171 people, it was determined that there is a meaningful relationship between the organizational culture and career satisfaction. These results have been evaluated through summarizing and discussed. The study has been terminated with recommendations regarding the implementation.