Sosyal medya platformunda grafik tasarımın marka yönetimi açısından öneminin incelenmesi ve bir uygulama
An analysis and application of graphic design in terms of brand management in social media platform
  1. Tez No: 574165
  2. Yazar: SEBAHAT GÖKÇEN DİNÇER
  3. Danışmanlar: DOÇ. CEREN BULUT YUMRUKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, İşletme, Fine Arts, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Grafik tasarım, görsel iletişim tasarımı, sosyal medya, yeni medya, graphic design, visual communication design, social media, new media
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 221
Özet
Enformasyon çağının gelişiyle birlikte grafik tasarımda yeni alanlar doğmuştur. Dijital dönüşüm geçiren reklam endüstrisi, grafik tasarımın görsel iletişim kabiliyetini sanal ortamlara göre adapte etmesinde büyük bir faktör olmuştur. Reklamcılığın en işlevsel formüllerinin üretildiği dijital mekanlar, grafik tasarımın nefes alacağı yeni oluşumlar yaratmıştır. Artık fiziksel varlıklarından kurtulan grafik tasarım ürünlerinin, yeni iletişim ortamında dijital nesneye dönüşmesi söz konusudur. Yeni iletişim tanımlamalarıyla reklamcılığın, markaların kimlik edinme süreçlerinde, yeni metotlar üretmesi grafik tasarımın sorumluluklarını genişletmiştir. Görsel paylaşımlar üzerine kurulu sanal dünyada, görsel kültürün iyileştirilmesi için grafik tasarımın, tarihi doktrinleri kullanması gerekmektedir. Bu nedenle dijital ortamda estetik değerin, sanat ve tasarımın girift yapısından yardım alınarak yükseltilmesi tasarımcı sorumluluğundadır. Tez çalışmasının içeriğinde; iletişim, reklam ve marka kavramlarının grafik tasarım ve sanatla ilişkisi irdelenmiştir. Elektronik medyada marka yönetiminde grafik tasarımın önemi, araştırmalar sonucu elde edilen bilgiler ışığında açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışma kapsamında üretilen 'Moodbank' paylaşım görselleri, dijital dünyanın çabuk tüketilen niteliksiz çalışmalarına karşın, yüksek tasarım kalitesinin mümkün olduğu bir çözüm yolu önermektedir.
Özet (Çeviri)
New application forms have been born with the merge of Information age. Digitally reformed advertising industry has been the key factor in graphic design's adaptation of visual comminication ability on virtual environments. The digital spaces that the most functional formulas of advertising have been produced, became new formations for graphic design to evolve. The graphic design productions which freed from the physical form is transformed into digital objects of new communication in this environment. The production of new methods in brand identity processes by advertising with the new communication definitions enlarged the responsibilities of graphic design. Graphic design has to use historical doctrines in order to enhance the visual culture in the virtual world based on visual sharings. Therefore, the advancement of the aesthetic value depends on the designers' responsibility with the help of the complex structure of art and design. In this thesis; the interrelation of communication, advertising and branding with graphic design and art has been analyzed. The importance of graphic design in brand management in electronic media has been identified in the light of undertaken research. The produced visuals of 'Moodbank' in the frame of this research show the possibility of high quality solutions in a fast consumed and featureless digital world.