Banknotlarda gram negatif bakteri varlığı ve antibiyotik direncinin araştırılması
Presentation of gram negative bacteria in banknotes and investigation of antibiotic resistance
- Tez No: 574188
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Banknot, Gram Negatif Bakteri, Gram Pozitif Bakteri, Antibiyotiklere Direnç, Paper Money, Gram Negative Bacteria, Gram Positive Bacteria, Bacteria Resistance
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET BANKNOTLARDA GRAM NEGATİF BAKTERİ VARLIĞI VE ANTİBİYOTİK DİRENCİNİN ARAŞTIRILMASI Türkiye OECD ülkeleri arasında antibiyotik kullanımının en fazla olduğu ülkedir. Dolayısıyla antibiyotik direnci konusunu sadece hastane ortamından izole edilen bakterilerde değil toplumda ve çevrede de araştırmak epidemiyolojik veri eldesi ve dirençle mücadelede yeni yaklaşımların belirlenmesi bakımından anlamlı olacaktır. Toplumda dirençli bakterilerin yayılımı konusunda yaygın dolaşımda bulunan materyal olan banknotlar, konunun araştırılması bakımından uygun görülmüş; çalışmamızda dirençli bakteri sorununda en büyük paya sahip Gram negatif basiller başta olmak üzere dirençli bakterilerin banknotlarda varlığını araştırmak amaçlanmıştır. Banknotların, dirençli bakterilerin taşınmasında bir risk faktörü olup olmadığı yorumlanmıştır.İstanbul'da Aralık 2018- Ocak 2019 tarihlerinde farklı bölgelerden 5 TL ve 10 TL'lik toplam 200 adet banknot toplanmış olup kültür, tanımlama ve antibiyotik duyarlılık testleri gerçekleştirilmiştir. 5 TL'lik banknotlarda saptanan bakteri sayısı 36, 10 TL'lik banknotlarda ise 22 olarak bulunmuştur. Tespit edilen bakterilerin %60'ı 5 TL'lik banknotlarda görülmüştür. Staphylococcus aureus %12,2, Enterococcus spp. %14, Escherichia coli %24, Klebsiella pneumoniae %22,8, Pseudomonas aeuroginosa %8,77, Serratia marcescens %3,5, Kluyvera cryocrescens %1,75 ve Salmonella spp. %3,5 oranında bulunmuştur. Dirençli bakteriler olarak metisiline dirençli Staphylococcus aureus (MRSA) %5,2, Vankomisine dirençli Enterococcus spp. (VRE) %7,01 ve genişlemiş spektrumlu beta laktamaz (ESBL) yapan Enterobacteriaceae üyeleri %17,4 oranında bulunmuştur. Çalışmamızda banknotların dirençli bakterilerle kontamine olduğu gösterilmiş olup dirençli bakterilerin taşınmasında bir risk faktörü olabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkey is the country where antibiotic usage is most common among OECD countries. Therefore, it would be meaningful to investigate the issue of antibiotic resistance not only in bacteria isolated from the hospital environment but also in the community and the environment in terms of obtaining epidemiological data and identifying new approaches in the fight against resistance.Banknotes, which are widely circulating material in the society which makes appropriate subject to investige the role on spreading antibiotic resistant . In our study, we aimed to investigate the presence of resistant bacteria in banknotes, especially Gram negative bacilli, which have the largest share in the problem of resistant bacteria. It was interpreted whether banknotes were a risk factor for the transport of resistant bacteria.A total of 200 banknotes of 5TL and 10TL were collected from different regions in Istanbul between December 2018 and January 2019 and culture, identification and antibiotic susceptibility tests were performed. The number of bacteria were isoleted from 5-note and 10-note banknotes were found to be 36 and 22 respectively. Which were defined as Staphyloococcus aureus (12.2%), Enterococcus spp. (14%), E.coli (24%), Klebsiella pneumoniae (22.8%), Pseudomonas aeuroginosa (8.77%), Serratia marcescens (3.5%), Kluyvera cryocrescens (1.75%) and Salmonella spp. It was found to be (3.5%). Methicillin-resistant staphylococcus aureus (MRSA) was resistant to (5.2%) and vancomycin-resistant enterococcus spp. (VRE) 7.01% and extended spectrum beta lactase (ESBL) were found in (17,4 %).In our study, it was shown that banknotes were contaminated with resistant bacteria and it was concluded that it may be a risk factor in the transportion of resistant bacteria among community.