Çıraklık eğitimi gören adölesanların sağlık algısı ve stresle başa çıkma tarzları
Health perception and coping styles of adolescents under apprenticeship education
  1. Tez No: 574202
  2. Yazar: GÜLÇİN DÜNDAR KURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAİME EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Çıraklık, Adölesan, Sağlık Algısı, Stresle Başa Çıkma Tarzları, Ölçek, Apprenticeship, Adolescent, Health Perception, Coping styles and Stress Management, Scale
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Bu araştırma, çıraklık eğitimi alan adölesanların sağlık algısı ve stresle başa çıkma tarzları arasındaki ilişkiyi ve etkileyen faktörleri göstermek amacıyla yürütüldü. Gereç ve Yöntem: Araştırma tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tasarımla, İstanbul ili Anadolu Yakasında bulanan dokuz meslek eğitim merkezlerinin çıraklık bölümünde eğitim gören, 2016 yılı Ekim-Şubat aylarında, 13-19 yaşları arasında olan, gönüllü olarak veri toplama formlarını eksiksiz dolduran 1160 adölesan ile yürütüldü. Veriler; Sosyo-demografik Özellikleri Tanılama Formu, Sağlık Algısı ölçeği (SAÖ) ve Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği (SBÇTÖ) kullanılarak toplandı. Bağımlı değişkenler; SAÖ, SBÇTÖ toplam ve alt boyut puan ortalamaları, bağımsız değişkenleri ise sosyo-demografik özellikler ile diğer değişkenlerdir. İstatistiksel analizler için NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 (Kaysville, Utah, USA) programı kullanıldı. Çalışma verilerini değerlendirmek için tanımlayıcı istatistiksel metotlar, niceliksel verilerin karşılaştırılmasında Student t test ayrıca Oneway Anova Test, Bonferroni Test, Pearson Korelasyon Analizi ve Spearman's Korelasyon Analizi kullanıldı. Çalışmayı yürütmek için gerekli izinler alındı. Bulgular: Yaş ortalaması 16,96±0,96 olan adölesanların %12,0'si kadın, %88,0'i erkekti ve yaşları 13 ile 19 arasında değişmektedir. Adölesanların %36,9'u kuaför, %19,2'si elektrik, %16,3'ü mekanik, %15,0'i makine ve %12,6'sı diğer bölümlerde eğitim aldığı saptanmıştır. Adölesanlar, SAÖ ve SBÇTÖ toplamından ve tüm alt boyutlarından ortalamanın üstünde puan aldılar. SAÖ ve SBÇT ölçeği toplam ve alt boyut puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyon bulunmadı. Sonuç Ve Öneriler: Adölesanları sportif faaliyetlere yönlendirmek, kitap okumaya teşvik etmek, çalışma koşullarının ve saatlerinin iyileştirilmesi stresle başa çıkmaya yardımcı olduğu için önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This research was carried out to show the relationship between health perceptions, coping styles and response to stress of adolescents who are receiving apprenticeship training; and the factors affecting them. Method: This descriptive research was carried out in the apprenticeship section of the nine vocational training centers located in the Anatolian side of Istanbul. 1160 adolescents aged between 13 and 19 years completed voluntary data collection forms between February and October 2016. Data; the Socio-Demographic Characteristics Diagnosis Form was collected by using Health Perception Scale and Stress Coping Scale Methods. Dependent variables; HPS, SCSM total and sub-dimension score averages, independent variables, socio-demographic characteristics and other variables. NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 (Kaysville, Utah, USA) program was used for statistical analysis. Descriptive statistical methods, Student t Test and one-way Anova Test, Bonferroni Test, Pearson Correlation Analysis and Spearman Correlation Analysis were used during the data evaluation. Necessary permissions were taken to carry out the study. Results: The average age of the adolescents was 16.96 ± 0.96, 12.0% were female, 88.0% were male and their age range was between 13 to 19 years. 36.9% were in the hairdressing sector, 19.2% electricians, 16.3% mechanics, 15.0% machine and 12.6% receiving training in other sectors. Conclusion And Recommendatıons: Suggestions: help improve adolescence working conditions and working hours, cope with stress, encourage them to participate sports and physical activities and also encouragethem to read often.