Psöriazis hastalarında ortalama trombosit hacminin, nötrofil lenfosit oranının ve platelet lenfosit oranının hastalık ve tedaviyle ilişkisinin incelenmesi
Mean platelet volume, neutrophil lymphocyte ratio and platelet lymphocyte ratio in psoriasis patients and variations of these variables due to disease activity and therapy
  1. Tez No: 574234
  2. Yazar: EROL ÖZAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Psöriazis vulgaris, MPV, Nötrofil/lenfosit oranı, Platelet/lenfosit oranı, Psoriasis vulgaris, MPV, Neutrophil/lymphocyte ratio, platelet/lymphocyte ratio
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Bu çalışmada öncelikli amaç MPV, NLO, PLO düzeylerinin psöriaziste hastalık varlığı, şiddeti ve PAŞİ skoru ile korele olup olmadığını, ayrıca tedaviye yanıtı değerlendirmede MPV, NLO, PLO değerlerinin geçerli bir parametre olup olmadığını saptamaktır. Gereç ve yöntem: Çalışma 150 psöriazis vulgaris, 156 sağlıklı gönüllü üzerinden retrospektif olarak yapılmıştır. En az 3 aylık takibini tamamlamış sistemik konvansiyonel tedavi veya biyolojik ajan tedavilerinden birini alan psöriazis hastaları çalışmaya dahil edilmiştir. Tedavi öncesi yaş, cinsiyet, PAŞİ, NLO, PLO, MPV değerleri ile tedavi sonrası PAŞİ, MPV, NLO, PLO değerleri kaydedilmiş ve karşılaştırılmıştır. Veriler tanımlayıcı analitik yöntemler (Kolmogorov-Smirnov/Shapiro-Wilk testleri), Mann- Whitney U testi, Wilcoxon testi, Ki-Kare testi, lojistik regresyon analizi ve ROC eğrisi kullanılarak analiz edilmiştir. İstatistiksel olarak anlamlı p değeri 0,05'in altında kabul edilmiştir. Bulgular: Ortalama yaş psöriazis grubunda 40,9±14,5 ve kontrol grubunda 39,7±14,3 idi. Cinsiyet oranı gruplar arasında benzerdi. Psöriazis grubunda NLO 2,40±1,5 kontrol grubunda 1,9±0,7 olarak saptandı aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı idi (p0,05). Sonuç: Psöriazis hastalarında MPV, NLO ve PLO'nın hastalık ve tedaviyle olan ilişkisinin incelendiği bu çalışmada, MPV ve NLO değerleri hasta gruplarında anlamlı olarak yüksek bulundu ve tedaviyle MPV değerinin anlamlı olarak gerilediği gözlenirken, NLO değerlerinde tedaviyle anlamlı değişiklik izlenmedi. PLO değerleri gruplar arasında anlamlı farklılık göstermedi. PAŞİ değerlerindeki değişim ile MPV değerleri arasında orta düzeyde anlamlı ilişki gözlenirken, siklosporin kullanan hastalarda PAŞİ azalmasına rağmen MPV değerinde azalma gözlenmedi.
Özet (Çeviri)
Aim: The primary aim of this study is to determine whether there is a correlation between MPV, neutrophil/lymphocyte ratio (NLR) and platelet/lymphocyte ratio (PLR) values and psoriasis disease onset, disease severity and PASI score as well as to investigate whether MPV, NLO and PLO values may be used for assessing treatment response in psoriasis. Materials and methods: A total of 150 patients with psoriasis vulgaris and 156 healthy volunteers were included in this retrospective study. Psoriasis patients who had completed a course of treatment lasting 3 months with conventional treatment modalities or where biologic agents were included. PASI, NLR, PLR and MPV values were recorded before and after treatment as well as patient age and gender. Data were analyzed using descriptive statistics (Kolmogorov-Smirnov/Shapiro-Wilk tests), the Mann- Whitney U test, the Wilcoxon signed ranks test, the Chi-Square test, logistic regression analysis and the ROC curve. p values 0.05 were accepted as statistically significant. Results: T h e mean age was 40.9±14.5 in psoriasis group and 39.7±14.3 in the control group. Gender distribution was similar amongst the groups. The mean NLR value was 2.40±1.5 in the psoriasis group and 1.9±0.7 in the control group, this difference was statistically significant (p0,05). Conclusion: In this study the correlation of MPV, NLR and PLR to disease severity and the treatment response in psoriasis, MPV and NLR values were significantly higher in the patient group. While MPV significantly decreased with treatment, there were no significant changes in NLR values. PLR values did not exhibit a difference between the groups. While a moderate correlation was observed between MPV values and changes in PASI scores, in patients using cyclosporin, no decrease in MPV values in spite of a decrease in PASI scores.