Meme kitleleri ve meme kanserlerinin histopatolojik sonuçlarının, bı-rads sınıflaması ve usg, mammografi bulguları ve epidemiyolojik verilerle korelasyonu
- Tez No: 574267
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞENER BALAS, DR. ÖĞR. ÜYESİ SERHAT TOKGÖZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: meme, BIRADS sınıflaması, BIRADS 4 grubunun alt tipleri, mamografi, memede kitle lezyonalrı, breast, BIRADS classification, subtypes of BIRADS 4 group, mammography, breast lesions
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
AMAÇ: Çalışmamızda hastanemiz genel cerrahi polikliniklerine memede kitle, ağrı, akıntı şikayetleri ile başvurmuş hastaların BIRADS grubunun alt tiplendirilmesi yapılmış olan BIRADS sınıflama sistemi ile Patoloji sonuçları arasındaki korelasyonu değerlendirerek, BIRADS Sınıflamasının güvenilirliğini amaçladık. MATERYAL-METOD: Bu çalışma, 2014-2016 tarihleri arasında Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi polikliniklerine memede kitle, ağrı, akıntı yakınmasıyla başvuran BIRADS 3, BIRADS 4a, BIRADS 4b, BIRADS 4c , BIRADS 5 ve BIRADS 6 lezyon grubuna ait toplam 361 olgu üzerinde retrospektif olarak yapıldı BULGULAR: Değerlendirmeye alınan 261 hastanın 35 tanesi BIRADS 3 grubunda, 23 tanesi BIRADS 4a, 13 tanesi BIRADS 4b, 9 tanesi BIRADS 4c grubunda ve 99 tanesi BIRADS 5 grubundaydı. BIRADS 3 sınıfına ait hastaların tamamı (%100), BIRADS 4a sınıfına qit hastaların tamamı, BIRADS 4b sınıfında 5 hasta (%38,5), BIRADS 4c sınıfında 4 hasta (%44.4) ve BIRADS 5 sınıfında 6 hasta (%6,1) benign olarak bulundu. BIRADS 4b grubunda 8 hasta (%61.5), BIRADS 4c grubunda 5 hasta (%55.6) ve BIRADS 5 grubunda 93 hasta (93,9) malign olarak bulundu. Bu sonuçlardan anlaşılacağı üzere, BIRADS 4 grubunun alt tiplendirilmesi deneyimli radyologlarca yapıldığı takdirde gereksiz biyopsiler önlenecektir. Çalışmamızın sonucunda BIRADS 3 grubundakilerin takibine, BIRADS 4a ve BIRADS 4b grubundakiler ve özellikle BIRADS 4c ve BIRADS 5 grubundakilere perkutan biopsi yöntemlerinden biriyle doğrulamanın uygun olacağı belirlendi. Bu veriler ışığında BIRADS 4 sınıflamasının alt gruplara ayrılmasının memede tespit edilen kitlelere yaklaşım konusunda önemli bir yol gösterici olduğu kanaatindeyiz. Ayrıca malign kitlelerin yerleşim yeri literatüre uygun olarak bizim çalışmamızdada üst dış kadran olarak bulundu. Malign kitlelerin en sık USG bulgusu belirsiz sınırlı kitle (%65.8), mammografi bulgusuda yine düzensiz konturlu kitle (%67.1) olarak belirtilmişti. 55 yaş üstü grupta malignite oranı yüksek olarak bulundu.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: The aim of this study was to evaluate the correlation between the BIRADS classification system and the pathology results of the BIRADS group of patients admitted to the general surgery outpatient clinics of our hospital with complaints of mass, pain and discharge in the breast. MATERIAL-METHOD: This study was performed on BIRADS 3, BIRADS 4a, BIRADS 4b, BIRADS 4c, BIRADS 5 and BIRADS 6 patients who applied to the General Surgery Policlinics of Dışkapı Yıldırım Beyazıt Training and Research Hospital with complaints of mass, pain and discharge in the breast between 2014-2016. retrospectively performed on 361 cases RESULTS: Of the 261 patients evaluated, 35 were in the BIRADS 3 group, 23 were in the BIRADS 4a, 13 were in the BIRADS 4b, 9 were in the BIRADS 4c group, and 99 were in the BIRADS 5 group. All patients of BIRADS 3 class (100%), all patients of BIRADS 4a class, 5 patients of BIRADS 4b class (38.5%), 4 patients of BIRADS 4c class (44.4%) and 6 patients of BIRADS 5 class (6.1%) found benign. 8 patients (61.5%) in BIRADS 4b group, 5 patients (55.6%) in BIRADS 4c group and 93 patients (93.9) in BIRADS 5 group were found to be malignant. As can be understood from these results, unnecessary biopsies will be prevented if subtyping of BIRADS 4 group is performed by experienced radiologists. As a result of our study, it was determined that the follow-up of BIRADS 3 group, BIRADS 4a and BIRADS 4b group, and especially BIRADS 4c and BIRADS 5 group, should be confirmed by percutaneous biopsy methods. In the light of these data, we believe that the sub-grouping of BIRADS 4 classification is an important guide in approaching the breast masses. In addition, the location of malignant masses was found to be the upper outer quadrant in our study in accordance with the literature. The most common USG finding of malignant masses was defined as an unclear limited mass (65.8%) and an irregular contoured mass (67.1%) in mammography. Malignancy rate was found to be high in the group over 55 years.