Adli alanda çalışanlarda adil dünya inancı, tükenmişlik, iş doyumu ve yaşam doyumu ilişkisi
The relationship between belief in a just world, burnout, job satisfaction and life satisfaction in judiciary staff.
  1. Tez No: 574395
  2. Yazar: SEVTAP YEŞİL KOCAGAZİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEYLAN ZİYALAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Adli Tıp, Psikoloji, Sağlık Kurumları Yönetimi, Forensic Medicine, Psychology, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: adalet, adalet çalışanları, adil dünya inancı, tükenmişlik, iş doyumu, yaşam doyumu, justice, judicial staff, just-world belief, burnout, job satisfaction, life satisfaction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Adli Tıp Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 259
Özet
Adalet insanlar arası ilişkileri düzenleyen, bireylerin olaylara tepki verebilmelerini ve yaşamlarını sürdürebilmelerini sağlayan içsel bir güçtür. Bu güç, insanların yaşadıkları çevreyi güvenli algılamalarını ve düzen kurmalarını sağlayan adil dünya inancı ile kendini göstermektedir. Yaşamının önemli bir kısmını adaletle ilgili konulara ayıran, insanlar için adalet duygusunun devamlılığında önemli rol oynayan adli alan çalışanlarının adil dünya inancı düzeylerinin özellikle iş yaşantılarında etkili olduğu düşünülmektedir. Adli alan çalışanlarının iş ve kişisel yaşantısıyla ilgili kapsamlı bir çalışmanın literatürde bulunmayışı, bu çalışmanın başlangıç noktasını oluşturmuştur. Bu bağlamda bu çalışma adil dünya inancı, iş doyumu, tükenmişlik ve yaşam doyumu düzeylerini inceleyerek adli alan çalışanlarının iş ve yaşamlarına dikkat çekmeyi hedeflenmiştir. Bu amaçla adli alanda çalışan avukatlar, hakim ve savcılar, sosyal çalışma görevlileri, zabit katibi, infaz ve koruma memurları, bilirkişiler ve idari işler yürüten 378 kişi ile Ocak 2018-Şubat 2019 tarihleri arasında bu çalışma yürütülmüştür. Ayrıca karşılaştırma grubu olarak Sağlık Bakanlığı'na bağlı devlet kurumlarında çalışan 62 kişi ile çalışılmıştır. Veriler toplanırken araştırmacı tarafından oluşturulan Demografik Bilgi Formu, Adil Dünya İnancı Ölçeği, Tükenmişlik Ölçeği Kısa Form, İş Doyumu Ölçeği ve Yaşam Doyumu Ölçeği uygulanmıştır. Araştırma bulguları adli alanın yargı kısmında çalışanlarının çoğunlukla merak, ilgi, yetenek, mesleki prestij nedeniyle alanı tercih ederken, infaz alanında çalışanların çoğunlukla garantili bir işe sahip olma nedeniyle alanı tercih ettiği görülmüştür. Adli alan çalışanlarının adil dünya inancı ve iş doyumu düzeyleri sağlık alanında çalışanlara göre daha yüksek bulunmuştur. Tükenmişlik ve yaşam doyumu açısından iki grup arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Ayrıca adli alan çalışanları için tükenmişlik ve iş doyumu ilişkisinde adil dünya inancının kısmi aracı etkisi saptanmıştır. Çalışmanın diğer bulguları ışığında tartışma yürütülmüş ve adli alan çalışanları için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Justice is an internal motive that regulates interpersonal relations, allowing individuals to react to life events and sustain their lives. This motive manifests itself as a just world belief which enables people to perceive their environment secure to live in and get things in order. Just world belief of the judiciary staff has a significant effect on their professional life given the fact that they spend a significant amount of their life on topics related to justice and they play an essential role to sustain people's sense of justice. Lack of a comprehensive study on the professional and personal life of the judiciary staff in literature was the starting point of this study. In this regard, the present study aims to focus on the professional and personal life of judiciary staff by investigating belief in a just world, work satisfaction, burn-out, and life satisfaction levels. For this purpose the data of the present study collected from 378 judiciary staff (e.g., lawyers, judges and prosecutors, social workers, clerks of the court, correction officers, experts, administrative officers) between January 2018 and February 2019. (In addition) 62 people working in state institutions under the Ministry of Health were used as the comparison group. The data were collected via a demographic information form developed by the researcher, Just-World Belief Scale, Burnout Measure Scale-Short version, Job Satisfaction Scale, and Satisfaction with Life Scale. Results revealed that judiciary staff who works in the jurisdiction often prefer to work in this area based on curiosity, interest, talent, and professional prestige while judiciary staff who works in correction mostly prefer to work in this area to have guaranteed employment. Just world belief and job satisfaction levels of the judiciary staff were significantly higher than health professionals. There was no significant difference between health professional and judiciary staff in terms of the level of life satisfaction and burn-out. In addition, belief in a just world had a mediation effect in the relationship between burn-out and job satisfaction. The findings were discussed together to build up a model to provide suggestions to increase the personal and professional satisfaction of the judiciary staff.