Osman Şevki'nin ''Yeni Usul Talim-i Kıraat (ikinci kısım)'' kitabı ile ''2018-2019 Türkçe ders kitabı''ndaki metinlerin temaları yönünden karşılaştırılması
Comparing osman şevki's ''Yeni Usul Talim-i Kıraat (İkinci kısım)'' and ''2018-2019 Turkish textbooks'' in terms of theme
  1. Tez No: 574406
  2. Yazar: TÜRKAN ERGİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAYRETTİN AYAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kıraat kitabı, Osman Şevki, Tema, Türkçe Öğretim Programı, Yeni Usul, Reading Book, Osman Şevki, Theme, Turkish curriculum, New Method
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler ve Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu çalışmada Selanik Terakki Mektebi adlı özel bir okulda öğretmenlik yapmış olan Osman Şevki'nin usulü cedit anlayışıyla kaleme aldığı Yeni Usul Talim-i Kıraat isimli eserin ikinci kısmı üzerinde durulmuştur. Söz konusu eserin Türkçe öğretimindeki yeri belirlenmeye çalışılmış ve bu amaçla eser, eski yazıdan yeni yazıya aktarılmıştır. Çalışma, Yeni Usul Talim-i Kıraat (İkinci Kısım) ile 2018-2019 eğitim-öğretim yılında okutulmak üzere hazırlanmış Ortaokul 5. sınıf Türkçe Ders Kitabı'nda yer alan metinlerin Türkçe Dersi Öğretim Programında yer alan temalar bakımından incelenerek karşılaştırılmasından oluşmaktadır. Nitel bir çalışma olduğu için doküman inceleme yöntemi kullanılmış, içerik analizi yapılmıştır. Ders kitaplarını oluşturan metinler, barındırdığı temalar yönünden çeşitlilik arz etmektedir. Bu çeşitlilik metinlerde kullanılan konularda da kendini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the second part of the work called Yeni Usul Talim-i Kıraat written by Osman Şevki who worked as a teacher in a private school called Selanik Terakki Mektebi has been mentioned. It has been tried to indicate the importance of this work in the teaching of Turkish and with this purpose the work was translated from the Ottoman Language into Latin Alphabet. This study has consisted of the comparison of Yeni Usul Talim-i Kıraat (İkinci Kısım) and the texts taking place in Turkish textbook for the fifth grades which was prepared in order to be taught in 2018-2019 education year by examining in terms of the themes taking place in Turkish curriculum. The method of document review has been used and content analysis has been done because this is a qualitative work. The texts constituing textbooks has presented a diversity in terms of their themes. This diversity also shows itself in the subjects used in the texts.