İlaç numunelerindeki amoksisilinin spektrofotometrik tayini
Spectroftometric determination of amoxyline in drug samples
  1. Tez No: 574421
  2. Yazar: CEREN YILMAZ ONUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM ASAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Amoksisilin, İlaç numunesi, Spektrofotometrik Yöntem, Yöntem, Amoxycillin, Drug sample, Spectrophotometric method, Method
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmada, ilaçlarda bulunan amoksisilinin tayini için hızlı, basit ve ekstraksiyon içermeyen bir spektrofotometrik yöntem geliştirilmiştir. Geliştirilen metot, dimetil sülfoksit ortamında bromkrezol yeşili ile amoksisilin arasında oluşan mavi renkli iyon çifti kompleksinin 630 nm dalga boyunda absorpsiyonunun ölçülmesine dayanmaktadır. İyon çifti kompleksinin oluşumunu etkileyen çeşitli faktörler, örneğin zaman, reaktif konsantrasyonu vs. gibi parametreler optimize edilmiştir. Geliştirilen yöntem % 3.62 bağıl standart sapma ile ortalama % 93.70 geri kazanıma sahiptir ve optimum şartlar altında 5.6-17.3 μg mL-1 amoksisilin konsantrasyonu aralığında Lambert-Beer Yasasına uyarak doğrusal bir davranış sergilemiştir. Geliştirilen yöntem, amoksisilin içeren hem tablet şeklinde hem de toz halindeki ilaç dozlarına başarı ile uygulanmıştır. Geliştirilen yöntemin doğruluğu standart ekleme yöntemi ve istatistiksel parametreler ile test edilmiş, elde edilen sonuçların birbiri ile uyum içinde olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, a rapid, simple and no extraction-free spectrophotometric method was developed for the determination of amoxycillin in drugs. The developed method is based on the measurement of the absorption of the blue-colored ion pair complex formed between the bromkrezol green and the amoxycillin in the dimethyl sulfoxide environment at a wavelength of 630 nm. Several factors affecting the formation of the ion pair complex, such as time, reagent concentration, etc., have been optimized. The developed method has an average of 93.70 % recovery with a relative standard deviation of 3.62 % and exhibited a linear behavior following the Lambert-Beer law in an optimum range of 5.6-17.3 μg mL-1 amoxycillin under optimum conditions. The developed method has been successfully applied to both drug and powdered drug doses containing amoxycillin. The accuracy of the developed method has been tested by standard addition method and statistical parameters and the results obtained are in harmony with each other.