Kalite algılarının metaforlar ile değerlendirilmesi
Evaluating of quality perceptions with metaphors
- Tez No: 574430
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HABİL GÖKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Metafor, Kalite, Kalite Sistemine ĠliĢkin Metafor, Metaphor, Quality System, Metaphors Relating To The Quality System
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toplam Kalite Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kalite Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Günümüz rekabet dünyası, değiĢim ve teknoloji çağı, yepyeni bakıĢ açıları ve yaklaĢımları talep etmektedir. Dünyada meydana gelen bu değiĢimin etkilerini ülkemizde de görmek mümkündür. Özel sektörün öncülüğünde baĢlayan kalite kavramı artık kamu sektöründe de kendini göstermektedir. ÇalıĢanların iĢ tatminleri ve psikolojik iyi oluĢları iĢletmenin kalite performansına ve baĢarısına katkı sağlamaktadır. Bu çalıĢmada Sağlık alanının en önemli parçası sağlık çalıĢanlarının kalite sistemini değerlendirmeleri yapılmıĢtır. Bu araĢtırmanın temel amacı, 112 acil sağlık hizmetlerinde çalıĢan bireylerin“kalite sistemi”kavramına dair yer alan algılarını, metaforlar yolu ile ortaya çıkarılmasıdır. AraĢtırmanın çalıĢma grubu, Ġzmir ilinde 112 Komuta Kontrol Merkezinde ve Ġzmir Ġl Ambulans Servisinde görev yapan personellerden oluĢmaktadır. Bu araĢtırma Haziran-Temmuz aylarında 2019 yılında, Ġzmir ilinde Narlıdere 112 Komuta Kontrol Merkezinde ve Ġzmir Ġl Ambulans Servisinde görev yapan personellerden rastgele seçilen çeĢitli yaĢ aralıklarında (kadın, erkek) toplam 121 kiĢi ile yapılmıĢtır. Verileri toplayabilmek için, her çalıĢana“kalite sistemi... rengi gibidir; çünkü... ”cümlesi yöneltilmiĢ ve boĢlukların doldurulması istenmiĢtir. AraĢtırmada aĢağıdaki sorulara cevap aranmıĢtır:“112 acil sağlık hizmeti verenlerden ”kalite sistemi“ kavramına iliĢkin sahip oldukları metaforlar nelerdir?”, "Bu metaforlar ortak özellikleri bakımından hangi kavramsal kategoriler altında birleĢtirilebilir? „‟ Bu kavramsal kategoriler çalıĢanların cinsiyet, yaĢ, eğitim ve v çalıĢma süresi arasında iliĢki olup olmadığı incelenmiĢtir. AraĢtırmanın bulgularına göre katılımcılar 14 adet renk metaforu üretmiĢlerdir. Bu metaforlar ortak özellikleri bakımından „‟umut, risk, belirsiz, acil, huzur, karamsar‟‟ olmak üzere 6 farklı kavramsal kategori altında toplanmıĢtır.
Özet (Çeviri)
In today's competitive world, change and technology era, new perspectives and approaches is required. The effects of these changes occurring in the world also possible to see in our country. Under the leadership of the private sector is now beginning the concept of quality is reflected in the public sector. Employees' job satisfaction and psychology contribute to the success of the enterprise and provide quality performance. The main purpose of this study is to reveal of perceptions of the 112 emergency health care providers related to the concept of“quality system”through metaphor. This research was conducted in June-July 2019 with 121 people in various age ranges (female, male) randomly selected from Narlıdere 112 emergency service personnel in Ġzmir province. For the collection of data, personnel were asked to fill the gaps in the phrase of“quality system is like.......; because ...... In this study to answer the following questions were asked: What are the 112 emergency health care providers metaphors related to concept of ”quality systems“? ”these concepts, can be collected under which conceptual categories"? These conceptual categories were examined whether there was a ralationship between gender, age, education, working time. According to the findings of the study, participants produced 14 color metaphors. These metaphors are collected under six different conceptual categories in terms of common features. According to the findings of the study, metaphors can be used as „‟ risk, uncertain, urgent, tranquility, pessimistic‟‟