Beşir Ayvazoğlu'nun hayatı, sanatı ve eserleri üzerine bir araştırma
The study on Beşir Ayvazoğlu's life, art and literal works
- Tez No: 574431
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ÖZPAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Beşir Ayvazoğlu, biyografi, bölümler, değerlendirme, Beşir Ayvazoğlu, biography, sections, evaluation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 327
Özet
Modern dönem Türk edebiyatının önemli biyografi ve portre yazarlarından biri olan Beşir Ayvazoğlu'nun hayatının ve eserlerinin incelenmesi için hazırlanan bu çalışma, yazarla ve eserleriyle ilgili detaylı bir bilgi ortaya koymayı ve Beşir Ayvazoğlu örnekliğinde biyografi türünün Türk edebiyatında hangi noktaya geldiğini tespit etmeyi amaçlamaktadır. Birinci bölümde biyografi türü tanımlanarak bu türün Türk edebiyatı içerisindeki yerine değinilmiş ve biyografi türü hakkında Beşir Ayvazoğlu'nun örnekliği çerçevesinde değerlendirmeler yapılmıştır. İkinci bölümde yazarın hayatı, mizacı, sanatı ve yazı üslubuna yer verilmiştir. Çalışmanın en kapsamlı bölümü olan üçüncü bölümde ise, yazarın üzerinde biyografi ve portre çalışmaları yaptığı şahsiyetlerle ilgili eserlerinin ayrıntısına ve bu şahsiyetler hakkındaki görüşlerine yer verilmiştir. Yine bu bölümde yazarın bir fikir ve kültür adamı olarak kaleme aldığı araştırma inceleme ve deneme eserleri de tezin kapsamına alınmıştır. Yazarın düşünce, edebiyat, kültür, sanat gibi birçok hususun iç içe geçmiş olduğu eserleri, çalışmamızın sistematik bir görünüm arz etmesi açısından çeşitli başlıklar altında tasnif edilmiştir. Yazarın hayat hikâyesi, mizacı ve üslubu hakkındaki görüşleri, kendisiyle yapılan kayıtlı görüşmelerden, kendi çalışmalarında kendi hayatına dair aktardığı notlardan, diğer yazarların hakkında yazmış oldukları dergi, gazete, röportaj ve internet blog yazılarından hareketle oluşturulmuştur. Eserleri ise, edebi türler içerisinde tasnif edilerek, içerilerinde yer alan dikkat çekici anekdotlarla birlikte değerlendirmeye alınmış, çeşitli tespitler yapılarak sonuca ulaşılmıştır. Dördüncü bölümde ise Beşir Ayvazoğlu'nun şiiri ve şiirinin kaynakları hakkında değerlendirmeler yapılarak yazarın şairlik geçmişine ışık tutulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is prepared to investigate life and literal works of Beşir Ayvazoğlu who is one of the most important authors of biography and portrait in modern period of Turkish literature. Also this study aims to reveal a detailed information about him and his works and to detect which level of biography in Turkish Literature in the example of Beşir Ayvazoğlu. In the first part, it is placed the author's life, disposition, art and writing style. In the second part, it is determined what biography is and pointed out its place in Turkish literature. Also it is assessed biography type in Beşir Ayvazoğlu's examples. In the third part, it is enlighted the author's poetry past via evaluating about author's poems and sources of poems. In the last part, details and comments about the people who are worked as biography and portrait by Beşir Ayvazoğlu are located. This part also includes research, examination and trials written by the author as a philosopher and cultured man. The literal, philosophic, cultural, artistic and many other integrated works of the author are classified under the various titles to make it systematic. The life story of author, his disposition and his writing style are made up of interviews with himself, notes from him in his works and articles from some magazines, newspapers, interviews and blogs about him by other authors. His literal works are assessed with remarkable anectodes within classified literature works. Eventually, this study is resulted with different determinations.