Rasyonda farklı düzeylerde kullanılan fermente zeytin küspesinin ham besin maddeleri sindirimi üzerine etkileri
Effects of supplement olive cake with different levels on crude nutrient digestibility in sheep
- Tez No: 574467
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HULUSİ AKÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Zeytin küspesi, besin maddesi, sindirim, ruminant, koyun, Olive cake, nutrient, digestibility, ruminant, sheep
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Zeytinyağı üretiminde atık olarak çıkan ve olumsuz çevresel etkileri nedeniyle sorun olan zeytin posasının fermente edilerek ruminantların beslenmesinde ne derece kullanılabileceğinin belirlenmesi amacıyla bu çalışma yürütülmüştür. Deneme 3 baş erkek toklu ile 3x3 Latin kare klasik sindirim denemesi şeklinde yürütülmüştür. Deneme 10 gün alıştırma, 5 gün örnekleme süresi olmak üzere 45 gün sürmüştür. Deneme rasyonları, %75 kaba yem %25 yoğun yemden oluşturulmuş, isonitrojenik ve izokalorik olarak hazırlanmıştır. Kontrol grubu (%0 zeytin küspesi), %5 zeytin küspesi ve %7 zeytin küspesinden oluşan deneme rasyonları hayvanlara verilmiştir. Rasyonlara göre deneme grupları arasında fermente zeytin küspesi kullanımı arttıkça ADF, NDF, kuru madde, organik madde ve ham proteinin sindirilme derecelerinin düştüğü görülmekle birlikte bu farklılıklar önemli bulunmamıştır (P>0.05). Bu çalışmada elde edilen bulgulara dayanarak zeytin küspesinin ruminant rasyonlarında %5-7 düzeyinde kullanımının ham besin madde sindirimi açısından olumsuz etkilerinin olmadığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the extent to which olive cake by fermenting can be used in the nutrition of ruminants, which is a problem in olive oil production due to its negative environmental effects. The experiment was carried out as a 3x3 Latin square classical experimental design with 3 wethers. The study lasted 45 days wtih 10 days of adaptation and 5 days of sampling period. The rations were composed of 75% roughage and 25% concentrate and prepared as isonitrogenic and isocaloric. The rations consisting of control group (0% olive cake), 5% olive cake and 7% olive cake were given to the animals. According to the rations, it was observed that the digestion of ADF, NDF, dry matter, organic matter and crude protein decreased while fermented olive cake percentage increasing among the experimental groups, but these differences were not statistically significant ( P>0.05). Based on the findings obtained in this study, it can be concluded that the use of fermented olive cake in ruminant rations at the level of %5-7 does not have negative effects on the nutrient digestibility.