Çocuk yoğun bakım ünitesinde trakeostomi açılmış çocukların özellikleri ve çocuklara bakım veren kişilerin yaşam kalitesi ile genel psikolojik iyilik halinin değerlendirilmesi.
Characteristics of children with tracheostomy opened in pediatric intensive care unit and evaluation of the quality of life and general psychological wellness of children caregivers.
  1. Tez No: 574565
  2. Yazar: ŞAHANE FERHADLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT KARAPINAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Tracheostomy, quality of life, indication
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Çalışma Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Yoğun Bakım Ünitesinde yatan ve trakeostomi açılan hastaların ailelerinin veya bakım veren kişilerin yaşam kalitesinde oluşan değişiklikleri, bu değişikliklerin bakım veren kişilerin genel psikolojik durumuna ve yaşam kalitesine etkisini incelemenin yanısıra, trakeostomi açılan hastaların özelliklerini, trakeostomi açılma nedenlerini değerlendirilmeye yönelik bir çalışma idi. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya toplam 34 hasta ve bu hastalara bakım veren hasta yakınları dahil edildi. Hastalara ait bilgiler epikriz ve dosyalar taranarak elde edildi. Bakım veren kişilerin özellikleri ise anket soruları ile elde edildi. Yaşam kalitesi Genel Psikolojik İyilik Durum Göstergesi (Psychological General Well Being Index-PGWBI) testi ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların %50'si erkek, %50'si kız olup hastaların ortalama yaşı 5,6 yaştı. Trakeostomi açılmasından itibaren geçen süre ortalama 13,9 ay idi. Yirmi beş hastada (%73,5) trakeostomi açılmasına neden olacak kronik hastalık vardı. Ancak 9 hastada (%26,5) bilinen bir kronik hastalık olmayıp akut nedenlerden dolayı Çocuk Yoğun Bakım Ünitesine yatmış ve trakeostomi açılmıştı. Bakım veren kişilerin yaşam kalitesi değerlendirildiğinde, hesaplanan ortalama puan 50,17 iken, ortanca değeri 51,5 idi. Test sonucuna göre 25 kişi düşük (%73,5), 4 kişi orta (%11,8), 5 kişi (%14,4) yüksek düzeyde psikolojik etkilenmişti. Hastaların yaşı, kronik hastalık varlığı, bakım veren kişinin yaşı, bakım veren kişilerin eğitim durumu ve trakeostomi açılmasından itibaren geçen süre ile yaşam kalitesi karşılaştırıldığında anlamlı fark bulunamadı. Sonuç: Çalışmada sadece hastaya bakım veren kişilerin yaşam kalitesi ve psikolojik iyilik hali değil; hastaların yatış süresi, trakeostomi açılma süresi, trakeostomi açılma endikasyonları ve kronik veya akut hastalığa bağlı trakeostomi açılma nedenleri de araştırıldı. Yatış süresinden, bakım veren kişinin yaşından, eğitim durumundan ve hastanın yaşından bağımsız olarak bakım veren kişilerin yaşam kalitesi etkilenmişti. Bu etkilenme kişilerin büyük kısmında düşük derecede saptanmıştı. Anahtar kelime: Trakeostomi, yaşam kalitesi, endikasyon.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the changes in the quality of life of the families or caregivers of the patients who were hospitalized in the Pediatric Intensive Care Unit of Ege University Faculty of Medicine and who underwent tracheostomy were working. Materials and Methods: A total of 34 patients and their relatives caring for these patients were included in the study. The data of the patients were obtained by scanning epicrisis and files. The characteristics of the caregivers were obtained by questionnaire questions. Quality of life was assessed using the Psychological General Well Being Index (PGWBI) test. Results: 50% of the patients were male and 50% were female. The mean age of the patients was 5.6 years. The mean time since opening a tracheostomy was 13.9 months. Twenty-five patients (73.5%) had chronic disease causing tracheostomy, while 9 patients (26.5%) were admitted to the İntensive Care Unit for acute causes and tracheostomy was performed. When the quality of life of the caregivers was evaluated, the mean score was 50.17 and the median value was 51.5. According to the test results, 25 people were low (73.5%), 4 people were moderate (11.8%), 5 people (14.4%) were highly psychologically affected. When we compared the age of the patients, the presence of chronic disease, the age of the caregiver, the education level, the time elapsed since the opening of the tracheostomy, and the quality of life, there was no significant difference. Conclusion: In this study, not only was learn the quality of life and psychological well-being of the caregivers, but also the duration of hospitalization, tracheostomy opening time, indications for tracheostomy opening and causes of tracheostomy due to chronic or acute disease were investigated. The quality of life of the caregivers was affected irrespective of length of stay, age of the caregiver, educational status and age of the patient. This effect was low in the majority of patients.