Konya ili merkez ilçelerinde koyunculuk işletmelerinin durumu
The state of country operations in central district of Konya
- Tez No: 574577
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KARABACAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Koyun, küçükbaş hayvan, yetiştiricilik, anket, sorunlar, çözüm önerileri, Sheep, sheep, livestock, aquaculture, survey, problems, solution proposals
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Araştırmada, Konya İli 3 merkez ilçelerindeki koyun yetiştiriciliği yapan işletmelerinin mevcut durumunun belirlenmesi, sorunların belirlenerek, çözüm önerilerinin sunulması amaçlanmıştır. Bu sebeple 3 merkez ilçede (Selçuklu, Meram, Karatay) koyunculuk yetiştiriciliği yapan işletmelerinin genel sosyal durumu, tarımsal işletme yapısı, işletme büyüklüğü, yem bitkileri üretimi, yemleme, işletme kayıtları, hayvanların bakım ve beslenmesi, sağım, sütün pazarlanması, birliğe üyelik durumları, hayvan hastalıkları, mevcut barınakların durumu, üretmiş oldukları ürünlerin ve hayvanların pazarlanması gibi ilgili tarımsal veriler anket yoluyla toplanmıştır. Araştırma materyalini, Konya merkeze bağlı 3 ilçesi ve köylerinde bulunan, yöntem olarak tabakalı tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilen toplam 83 adet koyunculuk işletmelerinin verileri oluşturmuştur. İşletmeler koyun sayılarına göre küçük (75 baştan az), orta (76-250 baş) ve büyük (251 ve üzeri baş) işletme şeklinde üç alt gruba ayrılmıştır. Toplanan veriler ışığında işletmelerin mevcut durumunun tespiti yapılmış, geleceğe yönelik öngörülerin ortaya konduğu ve sektördeki yenilik ve gelişmelerin üreticilerimize gösterileceği sonuçlar tespit edilmiştir. Çalışma konusu ile ilgili daha önce yapılmış bilimsel çalışmalar ve kamu ve özel kuruluşların kayıtlarından da yararlanılmıştır. Çalışma sonucunda koyunculuk işletmeleri mevcut durum tespit edilmiş ve sorunlar ve çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to determine the current situation of sheep breeding enterprises in 3 central districts of Konya, identifying problems and presenting solution suggestions. For this reason, the general social situation of sheep breeding enterprises in 3 central districts (Selçuklu, Meram, Karatay), agricultural enterprise structure, farm size, forage crop production, feeding, farm records, animal care and feeding, milking, milk marketing, union membership status, Related agricultural data such as animal diseases, the status of the existing shelters, marketing of the products and animals they produced were collected through surveys. The data of total number of 83sheeping institutions, which are located in three districts connected to Konya city center and its villages, and selected by stratified random sampling method as a method, constitues the researc material. The farms were divided into three subgroups according to the number of sheep: small (less than 75 heads), medium (76-250 heads) and large (251 and above heads). In the light of the data collected, the current situation of the enterprises was determined, the predictions for the future were revealed and the results that the innovations and developments in the sector would be shown to our producers were determined. Previous scientific studies and records of public and private institutions were also utilized. As a result of the study, the current situation of sheep farms was determined and problems and solution suggestions were presented.