Din hizmetlerinin tanıtımında Diyanet İşleri Başkanlığı ve diyanet yayıncılığı
The role of the Presidency of Religious Affairs and religious publications in the introduction of religious services
- Tez No: 574628
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İRFAN PAÇACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Kamu Yönetimi, İletişim Bilimleri, Journalism, Public Administration, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Diyanet, Din Hizmeti, Diyanet Yayınları, Dini Yayın Kongreleri, Diyanet, Religious Service, Diyanet Publications, Religious Broadcasting Congresses
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çağdaş Yayıncılık ve Yayıncılık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Cumhuriyetle yaşıt bir kurum olan Diyanet İşleri Başkanlığı kuruluşunun bir gereği olarak“toplumu din konusunda aydınlatmak”gibi bir vazife üstlenmiştir. Topluma dini doğru kaynaktan sunma ve sağlıklı bir din hizmeti sunma noktasında her türlü vasıtayı etkin kullanan Diyanet İşleri Başkanlığı, yayıncılık anlamında da ciddi bir mesafe almıştır. Bu çalışmada topluma Din Hizmetleri sunumunda belli başlı vasıtalar (cami, Kur'an kursları gibi) kullanan bir kurum olarak Diyanet değerlendirilirken, diğer yandan basılı, sesli, görüntülü yayınlarla da adından söz ettiren bir Diyanet profili de incelemeye tabi tutulmuştur. Bunun yanında daha etkili bir din hizmeti için bu vasıtaların kullanımına dönük olarak en son altıncısı gerçekleştirilmiş olan Türkiye Dini Yayınlar Kongreleri de değerlendirmeye tabi tutulmuş olup, her bir kongrenin mahiyeti, kongrelerde alınan kararlar da kayıt düşülmüştür. 100 yıla yaklaşan tarihi içerisinde toplumun her kesimine hizmet sunmayı hedef olarak koyan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın nerelere, ne düzeyde ve hangi vasıtalarla ulaştığı bu çalışmanın varacağı sonuçlardan birisidir.
Özet (Çeviri)
Republic as a requirement of the establishment of the Presidency of Religious Affairs has assumed a duty to enlighten society about religion. The Presidency of Religious Affairs, which uses all means effectively to offer religion to the community from the right source and to provide a healthy religious service, has also taken a significant distance in terms of publishing. In this study, the Presidency of Religious Affairs was evaluated as an institution that used certain means (such as mosque, Quran courses) in the provision of Religious Services to the community. Also it has been evaluated in printed media, audible media and video publications. For a more effective religious services besides which was held last sixth toward the use of these means Turkey is subjected to evaluation in Religious Publications Congress, the nature of each congress, the decisions taken in the Congress also record losses. Where, at what level and by what means, the Presidency of Religious Affairs, which puts the goal of providing services to all segments of the society in the close date of 100 years, is one of the results of this study.