Libya'da Kaddafi Dönemi: Yönetim tarzı ve yarattığı sorunlar
Qaddafi rule in Libya: Regime manner and problems it created
  1. Tez No: 574647
  2. Yazar: MEHMET ERCAN BALTALI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN EKİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Libya, Kaddafi, Şiddet, NATO, Ulusal Geçiş Konseyi, Libya, Qaddafi, Violence, NATO, National Transitional Council
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışma, Kaddafi döneminde ekonomik anlamda zengin olan Libya'nın ekonomik eşitsizlik ve şiddet içerikli olaylarla gündemde olma sebepleri nitel içerik analizine dayanan tarihsel bir bakış açısıyla incelemeyi amaçlamaktadır. Buna ek olarak dış müdahalesinin gerçekleşmesi bakımından istisnai bir vaka olan 2011 Libya sivil savaşı da analiz edilmiştir. Bu bağlamda, bu tezde kriz ortaya çıkmadan önce ve sonra olmak üzere, Libya'da meydana gelen olayları daha derin bir şekilde ele alarak, ayaklanmanın arkasında yatan iç sebepleri ve sonrasında sivil savaşa evrimini; sivil savaş döneminde hem rejim tarafından hem de muhalifler tarafından yapılan tutuklamalar, kayıplar ve şiddet içerikli olaylar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Through a historical viewpoint built on qualitative content analysis, this study aims to investigate the reasons why economically rich Libya during Kaddafi period experienced economic inequality and violence. Additionally, the 2011 Libyan civil war is analyzed as an exceptional event when seen from the perspective of the 2011 foreign intervention. In this context, this thesis looks more deeply into the events that took place in Libya before and after the crisis erupted, paying attention to the domestic causes behind the rebellion and the turn thereafter towards civil war; arrests, disappearances and violent actions perpetrated by both the regime and opposition forces during the civil war have been investigated.