Kur'ân'a göre peygamberlerin risaletinde ilahi rubûbiyet tecellileri
Dominicalty manifestations of the prophet's according to the Qur'an
  1. Tez No: 574809
  2. Yazar: HOSSEIN GHANNADI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL GÜLLÜCE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Rab, Rubûbiyet, Uluhiyyet Tevhid-i Rubûbiyet, Peygamberler, Rubûbiyet Tecellisi, Risalet, Passion, Loyalty, Unity of Prophecy, Prophets, Prophecy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Allahü Teâlâ bütün âlemlerin mürebbisidir. Kur'âni bakışa göre, varlık nizamının mecmuasının Allah'ın elinde olmasının yanı sıra cüz'iyyâttaki rubûbiyet ve idare de Allaha mahsustur. İnsandan tutun tüm cinler ve melekler, yerler ve gökler, gecenin karanlığı ve o karanlığın yarılıp aydınlanması, kısacası bütün âlemler, o mukaddes zatın mürebbiliği ve rubûbiyeti altındadır. İnsan da onun tedbir ve rubûbiyeti altında bulunmaktadır. Nasıl ki insanın tekvini eğitimi ve gelişimi yüce yaratanın tekvini kanunları doğrultusundaysa, aynı şekilde insanın teşrii eğitimi de yüce yaratanın belirlediği ve itibar kıldığı kanunlar dışında olmayacaktır. Böylelikle ilahi kanunun dışında hiçbir kanun ve kural, beşeri toplumlar için ebedi saadeti temin edemeyecektir. Zira ancak tekvini nizamla uyum içinde olan bir kanun insanlığın saadetine kefil olabilir. Sonuç olarak bu iki kanunun uyumluluğu yalnız bütün yönleriyle her şeye agâh olan zâtın uhdesindedir ve bu kanunları getirenler sadece peygamberlerdir. Her peygamberin risaletinin ve nübüvvetinin özü de onun getirdiği din ve kitaptır.
Özet (Çeviri)
God is the Lord of the creation. In the view of the Holy Qur'an, not only is the control of the set of the system of being in the hands of Allah, but also the livelihood and the administration of minorities is for God. From Hence to Jenny and angil, from the earth to the sky, from the fertile land to breaking the darkness of the night at dawn, and ultimately all the worlds and the worlds, under its greatness and lord it is holy essence. Human beings are also under his control and livelihood, and as human developmental development in the light of the laws of the Lord's development, his disciplinary education will not be by any means other than the formulation of his credit rules, and no law other than the heavenly law will provide for the eternal prosperity of human societies. Because the law can guarantee the happiness of mankind, which is in harmony with its developmental system, and the coordination of these two laws is only for the one who is aware of all these aspects and is the source of that law of the Prophet. The extract of prophecy and the mission of each prophet is his book and his religion.