Okul öncesi eğitim kurumuna devam eden 5-6 yaşında çocuğu olan babaların babalık rolü algıları ile empatik eğilimlerinin farklı değişkenler açısından incelenmesi
The examination of the paternity role perception andempathetic thinking of fathers having 5- 6- year- old -children attending pre-school education facilities in termsof different variables
  1. Tez No: 574848
  2. Yazar: ÖZLEM YILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYSEL ÇAĞDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: baba, rol, algı, çocuk, empati, ilişki, father, role, perception, children, empathy, relationship
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Ev Yönetimi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu araştırmanın amacı okul öncesi eğitim kurumuna devam eden 5-6 yaşında çocuğu olan babaların babalık rolü algıları ile empatik eğilimlerini farklı değişkenler açısından incelemek ve babaların babalık rolü algıları ile empatik eğilimleri arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını belirlemektir. Araştırmanın çalışma evreni İstanbul İl merkezinde yer alan İlçe Millî Eğitim Müdürlüğüne bağlı İlköğretim Okullarının bünyesinde yer alan ana sınıflarından tesadüfi küme örnekleme yöntemi ile seçilmiş 14 okulun ana sınıfı öğrencilerinin babalarından oluşmaktadır. Araştırmanın çalışma grubunu çalışma evreninden tesadüfi eleman örnekleme yöntemiyle seçilen ve araştırmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden 855 babadan oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak babaların demografik bilgilerini elde etmek amacıyla ''Kişisel Bilgi Formu''; babalık rolü algılarını ölçmek için ''Babalık Rolü Algı Ölçeği (BRAÖ)''empatik eğilimini ölçmek amacıyla ise Empatik Eğilim Ölçeği (EEÖ) kullanılmıştır. Bu veriler SPSS programında istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Babaların babalık rolü algılarında; babaların eğitim durumları, v gelirleri, sahip olduğu çocuk sayısına göre anlamlı düzeyde farklılaştığı (p0,05). Babaların empatik eğilimlerinin; babanın gelir durumuna göre anlamlı farkların olduğu (p0,05).Araştırma sonucunda BRAÖ puan ortalamaları ile EEÖ puan ortalamaları arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.Babalık rolü algısı arttıkça empatik eğiliminde arttığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the perception of how fathers, who have 5-6 years old children attending pre-school education facilities, adopt their roles and the relationship between that of perception and empathetic thinking. This research was conducted with 14 kindergarten students' fathers. The size of the classes was taken in consideration using the simple random sampling method. This research, by using simple random sampling method, included volunteered fathers. The data in the research were collected by three different forms:“Personal Information Questionnaire”for the demographic information about fathers;“The Perception of Fathers on Their Roles Scale”for measuring the perception of fathers on their roles;“Empathetic Thinking Scale”for the fathers' empathetic leaning. These data are analyzed by using the Statistical Package for Social Sciences (SPSS).According to the research results; there is an essential association between the perception of fathers on their roles and the educational background, income, the number of child(p0,005). According to the research results, there is a substantive relationship between father's empathetic thinking and father's income (p0,005).Finally, the results presents that there is an essential and positive association between the point average of The Perception of Fathers on Their Roles Scale and Empathetic Thinking Scale. It indicates that when the perception of fathers on their roles increases the empathetic thinking will increase.