Ankara'da üniversite anaokullarına devam eden 5-6 yaş çocuklarında psiko-sosyal gelişimlerinin incelenmesi
Investigation of psycho-socia development attributes of five six year kindergarten children attending to Ankara Üniverstiy kindergartens
- Tez No: 95721
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLEN BARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
- Anahtar Kelimeler: Psycho-social development, Adaptation, Social development, preschool period IV
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ev Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ANKARA'DA ÜNİVERSİTE ANAOKULLARINA DEVAM EDEN BEŞ -ALTI YAŞ ÇOCUKLARININ PSİKO-SOSYAL GELİŞİM ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Serap ÇİMEN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Ev Ekonomisi ( Çocuk Gelişimi ) Anabilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Gülen BARAN Bu araştırma, üniversite anaokullanna devam eden beş-altı yaş çocuklarının psiko-sosyal gelişimlerini incelemek ve psiko-sosyal gelişimde yaşın, cinsiyetin, doğum sırasının, kardeş sayısının, anne baba yaşının, anne - baba öğrenim düzeyinin, annenin çalışma durumunun, aile tipinin, okul öncesi dönemde çocuğun bakımını üstlenen kişinin, okul öncesi eğitim kurumuna gitme süresinin, çocuğun ilgilendiği etkinlik durumunun, çocuğun ebeveyn ile okul dışı zamanlarda yaptığı etkinliklerin, oyun oynama yeri ve şeklinin, bilgisayar ve atari kullanma durumunun, ebeveynlerin bir gün içinde çocukla ilgilenme sürelerinin ve çocuğun bir gün içinde televizyon izleme süresinin farklılık yaratıp yaratmadığını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma Ankara'da üniversite anaokullanna devam eden beş-altı yaşındaki 180 çocuk üzerinde yürütülmüştür. Araştırmada çocukların kendilerine ve ailelerine ilişkin özellikleri saptamak için“Genel Bilgi Formu”, çocukların psiko-sosyal özelliklerini saptamak için“Uyumsal Davranış Ölçeği (AAMD Adaptive Behaviour Scale)”kullanılmıştır. Veriler Tek Yönlü Varyans analizi ve Duncan Testi ile değerlendirilmiştir.Çocuğun psiko-sosyal gelişiminde yaşın, cinsiyetin, kardeş sayısının, anne baba yaşının, anne baba öğrenim düzeyinin, annenin çalışma durumunun, aile tipinin, okul öncesi dönemde çocuğun bakımını üstlenen kişinin, okul öncesi eğitim kurumuna gitme süresinin, çocuğun ilgilendiği etkinlik durumunun, çocuğun ebeveyn ile okul dışı zamanlarda yaptığı etkinliklerin, oyun oynama yeri ve seklinin, bilgisayar ve atari kullanma durumunun, ebeveynlerin bir gün içinde çocukla ilgilenme sürelerinin psiko-sosyal gelişimin alt boyutlarına ait puanlarda anlamlı bir farklılık yarattığı belirlenmiştir. Bu sonuçlar ışığında anne - babalara, öğretmenlere ve çeşitli kuruluşlara bazı öneriler getirilmiştir. 2000, 153 sayfa ANAHTAR KELİMELER : Psiko-sosyal gelişim, uyum, sosyal gelişim, okulöncesi dönem ıı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Thesis of Master INVESTIGATION OF PSYCHO-SOCIAL DEVELOPMENT ATTRIBUTES OF FIVE - SIX YEAR KINDERGARTEN CHILDREN ATTENDING TO ANKARA UNIVERSITY KINDERGARTENS Serap ÇİMEN Ankara University Institute of Science Home Economics (Child Development) Department Supervisor : Associate Prof. Dr. Gülen BARAN This research is conducted in order to examine psycho-social development of five and six year children attending to university kindergartens and examine whether or not factors as follows creates changes at psycho-social development - age, sex, sequence of birth, number of siblings, age of parents, educational backround of parents, working position of mother, type of family, attendant of the child at pre-school period, length of the pre-school education, activities interested by child, activities made with parents after school, place and form of the play, child' level of interaction with computer, length of the time spent by parents with child in one day, length of the television watching time. Research is conducted on five or six years old 180 children attending to Ankara University kindergartens. At research, in order to determine the life characteristics of children“General Information Questionairc”and in order to determine psycho- social characteristics“Adaptive Behaviour Scale”was used. Datas are analyzed with one way variance analysis and Duncan test Research produced that factors as follows - age, sex, number of sisters and brothers, age of parents, educational backround of parents, iiiworking position of mother, type of family, attendant of the child at pre-school period, length of the pre-school education, activities interested by child, activities made with parents after school, place and form of the play, child' level of interaction with computer, length of the time spent by parents with child in one day- create meaningful differences at components of psycho-social developments. Under the light of these results some advises were given to parents, teachers and some associations. 2000, 153 Pages