Rekreasyon yönetiminde sürdürülebilirlik: 12 Dev Adam Basketbol Okullarına yönelik bir durum çalışması
Sustainability in recreation management: A case study for 12 Giant Man Basketball Schools
- Tez No: 574860
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜBERRA ÇELEBİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Rekreasyon Yönetimi, Sürdürülebilirlik, Basketbol, Recreation Management, Sustainability, Basketball
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
Araştırmanın amacı, Türkiye Basketbol Federasyonu alt yapı faaliyetleri kapsamında yer alan 12 Dev Adam Basketbol Okullarının, 2002'den günümüze gelmiş olması ve gelecekte yine devam edebilmesi için katılımcıların yönetsel süreçlere ilişkin görüş, deneyim ve gözlemlerinin değerlendirilmesidir. Araştırmada, nitel araştırma deseni seçilmiştir. Araştırma desenini“durum (örnek olay) araştırması”ve“fenomenoloji (olgubilim)”yaklaşımları oluşturmuştur. Bir durum çalışması türü olan“bütüncül tek durum deseni”kullanılmış ve veri toplama yöntemi olarak ise“görüşme yöntemi”seçilmiştir. Katılımcı (örneklem) seçiminde,“amaçlı örnekleme”yöntemlerinden“ölçüt örneklem”yöntemi kullanılmıştır. Türkiye Basketbol Federasyonu alt yapı faaliyetlerinde eğitim projesi kapsamında ve 2002-2018 yılları arasında uygulanan“12 Dev Adam Basketbol Okulları”projesinin yönetiminde, uygulanmasında“en az üç yıl görev alarak deneyimli olması”ölçütü göz önünde bulundurularak; toplam 4 uzman yönetici ve antrenör,“12 DABO”programlarına ait görüşleri alınmak üzere katılımcı olarak seçilmiştir. Verilerin analizi için betimsel ve içerik analiz yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma bulguları dört genel tema altında analiz edilmiştir. Bunlar, 1.Amaç ve Kazanım, 2.Yapı, 3.Süreç ve 4.Programın Sürdürülebilirliği şeklinde ifade edilmiştir. Araştırma sonucunda, 12 Dev Adam Basketbol Okullarının sürdürülebilirliği ile ilgili tesislerin lokasyonu, ulaşılabilirliği, uygunluğu, sayısı, antrenörlerin uzmanlık geçmişi olan kişilerden seçilmesi, antrenman planlarının akademik eğitime engel olmadan planlanması, antrenör ve öğrencilerin motive edici unsurların oluşturulması, paydaşlarla iş birliği, yenilikçi bir yapı ile sürdürülebilirliğin sağlanacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of research, Turkey Basketball Federation infrastructure activities within the scope of the 12 Giant Men Basketball School, have arrived today from 2002 and views on the administrative processes of the participants to continue again in the future, to evaluate their experiences and observations. In the research, qualitative research design was chosen. The research design was composed of“case study”and“phenomenology”approaches. A case study type“holistic single case pattern”is used and“interview method”was chosen as the data collection method. Participant (sample) selection,“purposive sampling”methods“criterion sampling”method was used. Turkey Basketball Federation scope of educational projects in infrastructure activities and applied between the years 2002-2018“12 Giant Man Basketball Schools”project management, implementation“having at least three years of experience”criterion; total 4 specialist managers and coaches, they were selected as a participant to get them opinions on“12 DABO”programs. Descriptive and content analysis methods were used for data analysis. The research findings were analyes under four general themes. These are expressed as 1. Goal and Earnings, 2. Structure, 3. Process, and 4. Sustainability of Program. As a result of research, about the sustainability of 12 Giant Man Basketball Schools, location, accessibility, suitability, number of facilities, selection of coaches from persons with expertise background, planning of training plans without hindrance to academic training, creation of motivating elements of coaches and students, cooperation with stakeholders, sustainability with an innovative structure.