Okul yöneticilerinin koçluk rolleri ile öğretmenlerin örgütsel özdeşleşme düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between coaching roles of school administrators and organizational identification levels of teachers
- Tez No: 574910
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUAMMER KUNT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen, örgütsel özdeşleşme, koçluk rolleri, Teacher, organizational identification, coaching roles
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Araştırma, okul yöneticilerinin koçluk rolleri ile öğretmenlerin örgütsel özdeşleşme düzeyleri arasındaki ilişkiyi saptamak için yapılmıştır. Çalışmanın verileri, Manisa İlinin Sarıgöl ilçesinde bulunan resmi ilk ve ortaöğretim okullarında 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılında görev yapan 230 öğretmenden elde edilmiştir. İlişkisel tarama modelinde tasarlanan araştırmada veriler Koçluk ve Yöneticilik Becerileri Ölçeği ile Örgütsel Özdeşleşme Ölçeği aracılığı ile toplanmıştır. Veri analizlerinde aritmetik ortalama, standart sapma, t-testi, tek yönlü varyans analizi, pearson korelasyon katsayısı ile çoklu doğrusal regresyon analizinden yararlanılmıştır. Yapılan analize göre, araştırmaya katılan öğretmenlerin koçluk rollerine ilişkin algılarının, en yüksek motivasyon ve övgü, en düşük ise öğrenme ortamları ve delegasyon alt boyutunda olduğu belirlenmiştir. Öğretmenlerin örgütsel özdeşleşmelerine ilişkin algılarının ise en yüksek uyum, en düşük ise içselleştirme alt boyutunda olduğu görülmüştür. T testi ve varyans analizi sonuçlarına göre öğretmenlerin koçluk rolleri algıları cinsiyet değişkenine göre tüm alt boyutlarda anlamlı farklılık gösterirken, mesleki kıdem, alan ve medeni durum değişkenlerine göre anlamlı farklılık göstermemektedir. Öğretmenlerin örgütsel özdeşleşme algılarının, cinsiyet değişkenine göre sadece uyum alt boyutunda ve genel örgütsel özdeşleşmede; alan değişkenine göre özdeşleşme, uyum alt boyutlarında ve genel örgütsel özdeşleşmede anlamlı farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Mesleki kıdem ve medeni durum değişkenlerine göre ise öğretmenlerin örgütsel özdeşleşme algılarının farklılaşmadığı görülmüştür. Korelasyon analizi sonucu öğretmenlerin koçluk rolleri algıları ile örgütsel özdeşleşme düzeyleri arasında pozitif yönde orta düzeyde bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Regresyon analizi sonucuna göre koçluk rollerinin motivasyon ve övgü alt boyutunun öğretmenlerin örgütsel özdeşleşmelerini anlamlı olarak açıkladığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is conducted in order to investigate the relationship between the coaching roles of school administrators and organizational identification the levels of teachers. The sample of the study consisted 230 teachers working in official primary and secondary schools in the Sarıgöl district of the Ministry. In the research designed in the relational survey model, data were collected through the Coaching and Management Skills Scale and the Organizational Identification Scale. In the analysis of the data, arithmetic mean, Standard deviation, t-test, one way variance analysis, pearson correlation coefficientand multiple regression analysis were used. According to the results of the analysis, the scores of the teachers about the organizational identification were found to be at the highest compliance dimensionand the lowest for the internalization dimension. Teachers' perceptions of the coaching roles exhibited by their administrators showed the highest score in motivation and praise dimension, while the lowests core was found in coaching culture. T test and analysis of variance according to the results of teachers' identification levels; In the adaptation sub-dimension according to gender and are avariable and in organizational identification; the status of receiving coaching training differed significantly in the field branch variable, internalization, adaptation sub-dimensions and organizational identification. Teachers' perceptions of organizational identification according to the gender variable only in the sub-dimension of adaptation and general organizational identification; It has been concluded that there is a significant difference in identification, adaptation sub-dimensions and general organizational identification according to field variable. According to the variables of seniority and marital status, it is seen that teachers' perceptions of organizational identification did not differ. As a result of the correlation analysis, it is determined that there was a positive relationship between teachers' perception of coaching roles and organizational identification levels. According to the results of the regression analysis, it is determined that the motivation and praise sub-dimension of the coaching roles explained the organizational identification of the teachers significantly.