Farelerde valproik asit ile oluşturulan otizm modelinde seftriaksonun etkisi
The effect of ceftriaxone in valproic acid-induced autism model in mice
- Tez No: 574958
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RUHAN DENİZ TOPUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Otizm spektrum bozukluğu, valproik asit, seftriakson, glt-1, autism spectrum disorders, valproic acid, ceftriaxone, glt-1
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Çalışmamızda, gebeliğin 12,5. gününde valproik asit uygulanan dişi farelerden doğan erkek farelere, postnatal dönemde farklı dozlarda seftriakson uygulanmasının etkilerinin incelenmesi amaçlandı. 96 adet Balb/c cinsi erkek fare, her grupta 8 adet hayvan bulunacak şekilde, 12 gruba ayrıldı. G12,5. günde VPA/salin uygulanan gebe farelerden doğan erkek yavru farelere, 47-57. günler arası seftriakson (50, 100, 200 mg/kg) ya da salin uygulandı. Seftriaksonun etkisinin GLT-1 üzerinden olup olmadığının incelendiği gruplarda deneklere 10 mg/kg dihidrokainik asit intraperitoneal yolla uygulandı. Çalışmadaki tüm gruplara 54-57. günler arası sırasıyla, rotarod, 3 odalı sosyallik ve sosyal yenilik testi, yükseltilmiş artı labirent testi, hot plate ve açık alan testleri uygulandı. Davranış deneyleri tamamlandıktan sonra alınan beyin dokularından hipokampüste GLT-1 düzeyleri immunohistokimyasal yöntem ve western blotting ile ölçüldü. Çalışmamızda intrauterin dönemde VPA uygulanan grupta otizm benzeri davranışlar görülmüştür. Kronik ve artan dozlarda seftriakson uygulanmasının otizmde görülen davranış bozuklukları üzerinde iyileştirici bir etkisi bulunmamıştır. Sonuçlarımız seftriaksonun valproik asit kaynaklı otizm üzerinde tedavi edici etkisinin bulunmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In our study we aimed to investigate the effects of different doses of ceftriaxone in postnatal period in male mice exposed to valproic acid at 12,5th day of the pregnacy. A total of 96 Balb/c male mice were divided into 12 groups (n=8 animals for group). Ceftriaxone (50, 100, 200 mg/kg/day) or saline was administered the male offsprings born from pregnant mice administered VPA/saline, between days 47-57. 10 mg / kg dihydrokainic acid was administered intraperitoneally to evaluate whether GLT-1 mediates the effect of ceftriaxone. Rota rod, 3 chamber sociality and social interaction test, elevated plus maze test, hot plate and open field tests were performed in all groups on days 54-57. GLT-1 levels in the hippocampus were measured by immunohistochemical method and western blotting. In our study, autism-like behaviors were observed in male offspings that were exposed VPA in the intrauterine period. Chronic and increased doses of ceftriaxone did not exert a curative effect on behavioral impairment seen in autism. Our results show that ceftriaxone has no therapeutic effect on valproic acid-induced autism.