Deneysel epilepsi modeli oluşturulan balb/c farelerde turp bitkisi (raphanus sativus) ekstresinin olası etkilerinin araştırılması
Investigation of possible effects of radish plant (raphanus sativus) extract in balb/c mice established experimental epi̇lepsy model
  1. Tez No: 874716
  2. Yazar: GÜLDEREN KEREK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLYAS UÇAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Deneysel epilepsi, Nöbet, Pentilentetrazol, Raphanus sativus, Valproik asit, Experimental Epilepsy, Pentylenetetrazole, Raphanus sativus, seizure Valproic acid
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
DENEYSEL EPİLEPSİ MODELİ OLUŞTURULAN BALB/C FARELERDE TURP BİTKİSİ (RAPHANUS SATİVUS) EKSTRESİNİN OLASI ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI Gülderen KEREK Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Anatomi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Mayıs 2024 Danışman: Doç. Dr. İlyas UÇAR ÖZET Epilepsi beyindeki sinir hücrelerinde olağandışı ve aşırı elektriksel deşarjlar sonucu gelişen beklenmedik, tekrarlayıcı ve belirli bir neden olmaksızın tetiklemiş nöbetler ile karakterize bir rahatsızlıktır. Yaygınlığı sebebi ile etiyolojisine ve tedavisine yönelik çalışmalar artarak devam etmektedir. Bu çalışmada epilepsili bireylerde tedavi amaçlı yaygın şekilde kullanılan valproik asit (VPA) ile turp bitkisi ekstresi kullanılmış olup ekstraktın nöbetler üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bu inceleme Balb/C erkek fareler kullanılarak hazırladığımız epilepsi modelinde gerçekleştirildi. Hayvanlar üzerinde akut epilepsi modeli geliştirmek amacıyla 60 mg/kg pentilentetrazol (PTZ) kullanıldı. Tedavi amaçlı 100 mg/kg VPA ve epilepsi üzerindeki etkinliğini test etmek üzere antioksidan içeriği yüksek olan Turp bitkisi ekstresi 50 mg/kg doz ile kullanıldı. Hayvanlar Kontrol, PTZ, VPA + PTZ, Turp + PTZ ve VPA + Turp + PTZ olmak üzere 5 gruba ayrıldı. Kontrol grubundaki hayvanlara aynı strese maruz kalmaları için 7 gün boyunca 1 ml salin verildi. Kontrol ve PTZ grubuna 7 gün boyunca 1 ml salin, VPA + PTZ grubuna 7 gün boyunca 100 mg/kg VPA, Turp + PTZ grubuna 7 gün boyunca 50 mg/kg turp ekstresi ve son olarak VPA + Turp + PTZ grubuna ise 7 gün boyunca 100 mg/kg VPA ve 50 mg/kg turp ekstresi verildi. Tüm bu uygulamalar gavaj yoluyla yapıldı. 8. Gün VPA ve turp uygulamalarının ardından 60 mg/kg PTZ uygulaması yapıldı. Ardından şeffaf pleksi kafeslerde 30 dakika süreyle video kaydına alındılar. Videolar izlenilerek nöbetlerin sayısı, latansı, süresi, Racine Konvülsiyon Skalasına göre şiddeti tespit edildi. VPA ve turp ekstresini birlikte alan hayvanların nöbet sayısında azalma ve nöbet başlangıcında gecikme görüldü. Bu pozitif etkinin turpun içeriğinde yer alan antioksidan maddelerden kaynaklandığını düşünmekle birlikte konuyla ilgili detaylı çalışma yapılmasını öneriyoruz.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF POSSIBLE EFFECTS OF RADISH PLANT (RAPHANUS SATIVUS) EXTRACT IN BALB/C MICE ESTABLISHED EXPERIMENTAL EPİLEPSY MODEL Gülderen KEREK Erciyes University, Insitute Of Health SciencesFaculty Department of Anatomy Master Thesis May 2024 Supervisor: Doç. Dr. İlyas UÇAR ABSTRACT Epilepsy is a disorder characterized by unexpected, repetitive and unexplained seizures that develop as a result of unusual and excessive electrical discharges in nerve cells in the brain. Due to its prevalence, studies on its etiology and treatment continue to increase. In this study, valproic acid (VPA), which is widely used for treatment in individuals with epilepsy, and radish plant extract were used and the effects of the extract on seizures were examined. This examination was performed in the epilepsy model we prepared using Balb/C male mice. 60 mg/kg pentylenetetrazol (PTZ) was used to develop an acute epilepsy model on animals. 100 mg/kg VPA was used for therapeutic purposes and Radish plant extract, which has high antioxidant content, was used at a dose of 50 mg/kg to test its effectiveness on epilepsy. Articles and theses in the literature were used to determine the doses. Animals were divided into 5 groups: Control, PTZ, VPA + PTZ, Radish + PTZ and VPA + Radish + PTZ. Animals in the control group were given 1 ml of saline for 7 days to be exposed to the same stress. Control and PTZ groups received 1 ml saline for 7 days, VPA + PTZ group received 100 mg/kg VPA for 7 days, Radish + PTZ group received 50 mg/kg radish extract for 7 days, and VPA + Radish + PTZ group received 100 mg/kg VPA and 50 mg/kg of radish extract was given for 7 days.All these applications were done through gavage. On the 8th day, 60 mg/kg PTZ was applied after VPA and radish applications. They were then video recorded in transparent plexiglass cages for 30 minutes. By watching the videos, the number, latency, duration, and severity of seizures according to the Racine Convulsion Scale were determined. Animals receiving VPA and radish extract together showed a decrease in the number of seizures and a delay in the onset of seizures. Although we think that this positive effect is due to the antioxidant substances contained in radish, we recommend that a detailed study be conducted on the subject.