Türk milli takımı güreşçilerinde uyku kalitesi, yorgunluk, stres düzeyi ile spor sakatlanmaları, geri dönüş süreci ve beslenme alışkanlıkları arasındaki ilişki
- Tez No: 575102
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ TUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Güreş, Sakatlık, Uyku, Yorgunluk, Stres, Wrestling, İnjury, Sleep, Fatigue, Stress
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmanın amacı Türk Milli Takımı Güreşçilerinde Uyku Kalitesi, Yorgunluk, Stres Düzeyi ile Spor Sakatlanmaları, Geri dönüş süreci ve Beslenme Alışkanlıkları arasındaki ilişkinin belirlenmesidir. Bu amaçla yaşları 18-35 arasında değişen ve milli takım düzeyinde güreşçilerin demografik veri, beslenme düzeyi, sakatlanma bölgeleri, uyku kalitesi, yorgunluk şiddeti, algılanan stres düzeyi, sıkıntıya dayanma düzeyi, uygulanan anket ve ölçekler yardımıyla belirlendi. Anket sonuçlarına göre; güreşçilerde en fazla sakatlık geçirilen bölgeler sırasıyla ayak bileği, omuz ve dizler saptandı. Sakatlık nedenleri ise sırasıyla %47,8 aşırı zorlama, %36,7 eksik ısınma, %34,5 aşırı yüklenme olarak bildirildi. Güreşçilerin %61,5'i kötü uyku kalitesine sahip iken, %77,3'ünün yorgun ve %2,2'sinin kronik yorgun olduğu tespit edildi. Güreşçilerin %12,9'u olumsuz stres düzeyine sahipti. Güreşçilerin sakatlık sonrası antrenmanlara geri dönüş süreci %69,2“30-60 gün”saptandı. Güreşçilerin %36,7'si“genellikle”sağlıklı ve dengeli beslenirken, %20,5'inin kamp aralarında kamplardaki gibi beslendiği bildirildi. Sonuç olarak Türk milli takımı güreşçilerinde sakatlanma bölgeleri, sebepleri, spora geri dönüş süreçleri ve ilişkili faktörler ile tespit ettiğimiz bulguların bilime ve Türk güreşine yarar sağlayacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the relationship between Sleep Quality, Fatigue, Stress Level, Sports Injuries, Return Process and Nutrition Habits in Wrestlers of Turkish National Team. For this purpose, demographic data, nutritional level, disability areas, sleep quality, fatigue severity, perceived stress level, level of distress were determined for Turkish national team wrestlers between the ages of 18-35 with the help of questionnaires and scales. According to the results of the survey; The most injured areas were wrestling, ankle, shoulder and knees, respectively. The causes of disability were 47.8% excerssive strain, 36.7% insufficient heating and 34.5% overload, respectively. While 61.5% of the wrestlers had poor sleep quality, 77.3% were tired and 2.2% were chronic tired. 12.9% of wrestlers had negative stress level. 69.2% of wrestlers return to training after injury between 30-60 days. While 36.7% of the wrestlers are 'usually' healthy and balanced, 20.5% of them are regularly fed between camps as in the camps. As a result, we believe that the findings of the injury areas, causes, sports return and related factors of Turkish national wrestlers will benefit science and Turkish wrestling.