Elit güreşçilerin somatotip özellikleri ile antropometrik oransal ilişkilerinin stiller ve sıkletler arası karşılaştırılması
Comparison of somatotype characteristics and anthropometric proportional relations of elite wrestlers between styles and weights
- Tez No: 204222
- Danışmanlar: PROF. İBRAHİM YILDIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Antropoloji, Spor, Anthropology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Greko-romen Stil Güreş, Serbest Stil Güreş, Antropometri, Somatotip, Greco-Roman Style Wrestling, Free Style Wrestling, Anthropometry, Somatotype
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
?Elit Güreşçilerin Somatotip Özellikleri ile Antropometrik Oransal İlişkilerinin Stiller ve Sıkletler Arası Karşılaştırılması? başlıklı yüksek lisans tez çalışmasında elit güreşçilerin somatotip özelliklerinin ve antropometrik oransal ilişkilerinin stiller ve sıkletler düzeyinde karşılaştırılması ve güreş sporu ile profesyonel düzeyde uğraşan sporcuların gelişimine ve yönlendirilmesine katkı sağlamak amaçlanmıştır. Çalışmaya, Türk Güreş Büyükler Milli Takımı'nın, 05-24 Nisan 2006 tarihleri arasında düzenlenen Avrupa Şampiyonası Hazırlık Kampı'nda yer alan 57 elit güreşçi katılmıştır. Güreşçiler, 7'si hafif sıklet, 14'ü orta sıklet ve 10'u ağır sıklet olmak üzere 31'i greko-romen stilden (boy uzunluğu ortalamaları 168.9 cm, vücut ağırlığı ortalamaları 81.1 kg) ve 8'i hafif sıklet, 12'si orta sıklet ve 6'sı ağır sıklet olmak üzere 26 serbest stilden (boy uzunluğu ortalamaları 173.0 cm, vücut ağırlığı ortalamaları 87.9 kg olan) oluşmaktadır. Güreşçilerin yaşları ortalaması ise 23.35 yıldır. Gerçekleştirilen antropometrik ölçümler sonucunda serbest stil elit güreşçiler ile greko-romen stil elit güreşçiler arasında hem stil hem de sıklet olarak antropometrik veriler ve bu verilerin oranları açısından anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. Güreşçiler somatotip açıdan değerlendirildiklerinde serbest ve greko-romen stil güreşçilerin endomorfik mezomorfi, hafif sıklet güreşçilerin dengeli mezomorfi, orta siklet güreşçilerin endomorfik mezomorfi ve ağır siklet güreşçilerin endomorfik mezomorfi özelliği sergiledikleri tespit edilmiş ve stiller arası bir fark gözlemlenmezken sıkletler arasında anlamlı fark bulgulanmıştır. Yürütülen çalışmanın sonuçları göstermektedir ki, güreş sporunu elit düzeyde icra edenlerin vücut kompozisyonları stiller arasında farklılık taşımamaktadır. Çocukluktan itibaren benzer antrenman, beslenme ve müsabaka programlarına dahil olan güreşçiler için stillerin ayrıştırıcı bir etkisi gözlenmemekte; buna karşılık boy uzunluğu, vücut ağırlığı, büst ve kol uzunluğu gibi unsurlar çerçevesinde somatotiplerin farklılaşmasına dayanan sıkletlerin ayrışıma kaynaklık ettiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this master thesis named ?Comparison of Somatotype Characteristics and Anthropometric Proportional Relations of Elite Wrestlers Between Styles and Weights? comparison of somatotype characteristics and anthropometric proportional relations of elite wrestlers at the level of styles and weights and contribution to improvement and orientation of sportsmen that wrestling in a professional manner is aimed. 57 elite wrestlers whom took place in the European Championship Preparatory Camp of Turkish National Adults Wrestling Team, organized between the dates of 5th and 24th April 2006, joined to this study. Wrestlers are consist of 31 greco-roman style with 7 lightweight, 14 medium-weight and 10 heavy-weight (average height: 168.9 cm. and average weight: 81.1 kg.) and 26 free style with 8 lightweight, 12 medium-weight and 6 heavyweight (average height: 173.0 cm. and average weight: 87.9 kg.). Also, average age of the wrestlers is 23.35 years. As a result of performed anthropometric measurements, meaningful differences between free style and greco-roman elite wrestlers regarding anthropometric data and ratio of these data both in style and weigh couldn?t determine. Wrestlers, as evaluated in somatotype, free and Greco-roman styles are characterized as endomorphic mesomorphy, lightweight wrestlers are measured as balanced mesomorphy, medium-weight wrestlers are found endomorphic mesomorphy and heavy-weight wrestlers are characterized as endomorphic mesomorphy and while there aren?t differences between styles, meaningful difference found between weights. The results of this study shows that body compositions of wrestlers performing this sport in elite level don?t carry differences between styles. In spite of there is no differentiate effect of styles for wrestlers, partake in the similar training, nutrition and competition programs from childhood, weight, leaning on differentiates of somatotypes in the frame of the components like height, weight, length of bust and arm etc., emanates differences.