İkiz v model pistonlu motorun atalet kuvvetlerinin analitik olarak hesaplanması, lanchester denge mekanizması ile dengelenmesi ve mukayesesi
Analytical calculation of the initiative structures of the twin v model internal combusted piston and the balancing with lanchester balancing shaft
- Tez No: 575123
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN METİN ERTUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mekatronik Mühendisliği, Mechatronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kuvvet Denge Oranı, Moment Denge Oranı, İndirgenmiş Kütle, Lanchester Denge Mekanizması, İkiz V Model İçten Yanmalı Pistonlu Motor, Force Balancing Ratio, Moment Balancing Ratio, Reduced Mass, Lanchester Balancing Mechanism, Twin V Model Internal Combustion Piston Engine
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mekatronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 262
Özet
Bu yüksek lisans tezi kapsamında su pompaları ve zirai aletler için tasarlanmış İkiz V model içten yanmalı pistonlu motorun krank, piston ve piston kolunun hareketlerinden doğan rahatsız edici titreşimlerin aynı motora eklenecek olan Lanchester denge mekanizması vasıtası ile en aza indirgenmesi konu edilmiştir. Bu sebepler göz önünde bulundurulduğunda, elektrikli bir araçta mesafe uzatıcı olarak kullanılması düşünülen içten yanmalı pistonlu motorun beklenen titreşim konforunu en yüksek manada sağlayabilecek dinamik bir yapıya sahip model oluşturulmuştur. İçten yanmalı pistonlu motorlarda piston kolunun hem döner hem de doğrusal yörüngeler üzerinde hareket ediyor olmasından dolayı ataletlerinin hesaplanması krank ve piston ataletlerinin hesaplamalarına oranla daha fazla zahmet gerektirir. Bu meyanda incelenen herhangi bir literatürde rastlanmayan bir hesaplama yöntemi ile anlaşılması daha sade ve kolay bir hesaplama tekniği kullanarak klasik usullerde krank ve piston koluna indirgenmesi gereken ağırlıkları önemsemeden doğrudan kendi ağırlıkları üzerinden hesaplar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this master's thesis, it is aimed to minimize the disturbing vibrations arising from the movements of the crank, piston and piston rod of Twin V model internal combustion piston engine designed for water pumps and agricultural tools by means of Lanchester balance mechanism which will be added to the same engine. In view of these reasons, it is desired to create a model with a dynamic structure which can provide the expected vibration comfort of the internal combustion piston engine which is thought to be used as a distance extender in an electric vehicle in the highest sense. In the case of internal combustion piston engines, the calculation of inertia due to the fact that the piston rod moves on both rotary and linear orbits requires more effort than the crank and piston inertia calculations. By using a calculation method which is not found in any literature which is not found in this literature, a simple and easy calculation technique will be used to calculate the weight on the crank and piston rod directly in their own weight.