Endüstri 4.0'da mobil cihazların navigasyonel içerik etkileşimleri
Navigational content interactions of mobile devices in industry 4.0
- Tez No: 575193
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM ALPASLAN ALTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Beacon, Bilgi Teknolojisi, Bilim Merkezi, Düşük Bluetooth Enerji, Etkileşim, Sergi, Beacon, Bluetooth Low Energy, Science Center, Exhibition, Interactivity, Information Technology
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişim Teknolojileri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Günümüzde okul dışı öğrenme ortamları, görselliğin ön plana çıktığı, bilginin farklı yöntemlerle ziyaretçiye iletilmeye çalışıldığı, ziyaretçinin farklı alanlarda bilgiler edinebileceği mekânlardır. Teknoloji kültürü, teknolojinin sürekli geliştiği çağımızda teknolojinin doğru ve işlevsel kullanılmasında, bireyin kazanması gereken bir edimdir. Ülkemizde teknolojinin kullanılması ve geliştirilmesine dair bireylerin teknolojiyle olan ilişkisinin değerlendirilmesi ve bireylerin teknolojiyle bir okul dışı öğrenme ortamında karşı karşıya kalmasıyla, kullanma becerilerini geliştirmek arasında bir ilişki olduğu ve bilim merkezindeki bu eğitim teknolojilerinin bu amaçla önemli bir etkisi olacağı düşünülmektedir. Bilim merkezlerinde bulunan sergiler ziyaretçilerin katılımına açıktır. Ziyaretçileri sergi galerilerinde yer alan düzenekleri kullanırken okumak yerine görsel iletişim kanallarını tercih etmektedir. Bu sebeple bilim merkezi içerisinde bulunan sergi galerilerini daha aktif kullanması gerekir. Beaconların mobil kodlamaya göre daha kolay olduğu ve otomatik olarak verileri hazır hale getirmesi gibi birçok kolaylıkları vardır. Bluetooth teknoloji ile çalışıp veriler ister uzak bir sunucudan ister mobil uygulamanın içerisinde kullanılabilir. Bilim merkezinde bu videoların gösterimi için 10 adet çoklu dokunmatik ekran ve gömülü pc kullanılmaktadır. Beacon teknolojisi ile daha uygun fiyata, daha az arızalanan ve sarf maliyeti olmayan bir yapı kurmak amaçlanmıştır. Uzun ömürlü oluşu fazla yer kaplamaması, estetik kaygısının olmaması insanların bu teknolojiyi kullanmak istemeleri beaconların tercihi konusunda etkili olmuştur. Bu çalışmada Estimote firmasının 10 adet location beaconı kullanmıştır. Çalışma estimote cloud ve SDK kullanımı ile güvenilir-işlevsel hale getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, out of school learning environments are places where visuality comes to the fore, where information is tried to be transmitted to the visitor in different ways, and where the visitor can obtain information in different areas. Technology culture is an act that an individual should win in the correct and functional use of technology in our age when technology is constantly evolving. It is thought that there is a relationship between the use and development of technology in Turkey and the evaluation of the relationship between the individuals and technology and the individuals faced with the technology in an out of school learning environment, and that these educational technologies at the Science Center will have an important impact on this purpose. Exhibitions in science centers are open to visitors. Visitors prefer visual communication channels instead of reading when using the devices in exhibition galleries. For this reason, the need for more active use of exhibition galleries in the Science Center has been formed. Beaconların mobile coding is easier than and Automatic Data Preparation, such as many conveniences are available. You can work with Bluetooth technology and use your data from a remote server or from within the mobile application. The Science Center uses 10 multi-touch displays and an embedded PC to display these videos. with Beacon Technology, a structure has been established with less downtime and no consumable costs at a more affordable price. Long-lasting place, aesthetic concern and lack of people who want to use this technology beacons choice has been effective. In this study, 10 locations of Estimote company used beacon. The study has been made reliable-functional with the use of cloud and SDK.