Fen bilimleri öğretmen adaylarının din-bilim ilişkisi tartışmalarına ve fen sınıflarında çoklu bilme biçimlerine yer verilmesine yönelik görüşleri
Pre-service science teachers 'views about the issue of the relationship between science and religion and, multiple ways of knowing in science classes
- Tez No: 575239
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL TURGUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: din ve bilim ilişkisi, çoklu bilme biçimleri, fen öğretmen adayları, sosyo-bilimsel konular, Relation between religion and science, multiple forms of knowledge, science teacher candidates, socio-scientific issues
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sinop Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırmanın amacı fen bilimleri öğretmen adaylarının din-bilim ilişkisi tartışmalarına ve fen sınıflarında bu tür tartışmalara yer verilmesine yönelik görüşlerinin incelenmesidir. Bilim ile din arasındaki ilişki sorunu yalnızca din, bilim ve felsefe ile ilgilenenleri değil, tüm insanları bir şekilde ilgilendirmekte ve etkileyebilmektedir. Birçok düşünür tarafından bu konuda önemli görüşler ve modeller ortaya konulmuş olmasına rağmen, teknik anlamda bir bilim-din ilişkisi sınıflandırmasından bahsedildiğinde akla Ian Grame Barbour gelmektedir. Bu çalışmada da din-bilim ilişkisinin incelenmesi boyutunda Ian G. Barbour'un geliştirmiş olduğu dörtlü tipolojiden yararlanılmıştır. Nitel yaklaşımın tercih edildiği bu araştırma fenomenolojik çalışma deseninde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu bir devlet üniversitesinde öğrenim görmekte olan 25 fen bilimleri öğretmen adayı oluşturmuş ve üç farklı veri toplama aracı kullanılmıştır. Araştırma kapsamında toplanan veriler esas alınan paradigma uyarınca içerik analizi ve betimsel analiz teknikleriyle değerlendirilmiştir. Ulaşılan sonuçlar, öğretmen adaylarının büyük çoğunluğunun din-bilim ilişkisine uyum perspektifinden baktıklarını, söz konusu perspektifte ise ağırlıklı olarak dini önceleyen bir ilişkinin ön plana çıkartıldığını göstermiştir. Öğretmen adaylarının büyük çoğunluğu, sosyo-bilimsel konular bağlamında yaptıkları değerlendirmelerde, fen sınıflarında çoklu bilme biçimleriyle ilgili tartışmalara yer verilmesi gerektiğine dair görüşler ortaya koymuşlardır. Ulaşılan sonuçlar ışığında öğretmen adayları için öğretmen yetiştirme programları kapsamında seçmeli dersler, öğretmenler için de hizmet içi eğitim uygulamaları geliştirilebileceği önerisi getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the views of science teachers about the issue of the relationship between science and religion and, multiple ways of knowing in science classes. The issue of the relationship between science and religion is not limited to those who are engaged in science, philosophy and religion but is also concerned by the community in general. Although many thinkers put forward important opinions on this issue, Ian Grame Barbour is the first who come to mind with the model which he developed for the relationship between science and religion. In this study, Barbour's quaternary typology was used to examine the pre-service science teachers' views about the relationship between science and religion. The qualitative approach with phenomenological design was preferred in the research. The study group consisted of 25 science teachers who were studying at a state university and three different data collection tools were used. The data collected within the scope of the research were evaluated with content analysis, descriptive analysis and continuous comparative analysis techniques. It was determined that the majority of the pre-service science teachers percieve the relationship between religion and science in the perspective of harmony with the tendency of giving priority to religion. In addition, it was determined that the majority of pre-service science teachers asserted that multiple ways of knowing should be discussed in science classes in the context of socio-scientific issues. Based on the results, selective courses for preservice science teachers and inservice training for science teachers were recommended in order to qualify their worldviews.