Mathematical ontology: The question of the mathematical source of objectivity
Matematiksel ontoloji: Matematiksel objektivitenin kaynağı sorusu
  1. Tez No: 575249
  2. Yazar: OMID DORRIKHTEH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DAVİD GRÜNBERG
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Matematik, Philosophy, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Vazgeçilmezlik argümanı, Matematiğin akıl dışı etkililiği, Zihin, Realizm, Dilin akıl dışı etkililiği, Indispensability Argument, the Unreasonable Effectiveness of Mathematics, Mind, Realism, the Unreasonable Effectiveness of the language
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu tez, zihnimiz ve dilimizin nasıl evrimleştiğinden hareketle, matematiksel niteliklerin gerçekliğini gerekçelendirmeye yönelik bir yaklaşım olarak, matematiksel objektivitenin kaynağını araştırmaktadır. Kaçınılmazlık argümanının ve matematiğin akıl dışı etkililiğinin ışığında, dünya ve zihnin neden ontolojik olarak aynı yapılarda (ve niteliklerde) olduğunu, onların ontolojik olarak aynı kökenden geldikleri şeklinde bir argüman ile savunacağız. Bu bağlamda, göstermek istediklerim (1)“zihin ve dünya aynı ontolojik kökene sahiptir”ifadesinin nasıl ve neden“zihin ve dünya ontolojik olarak benzer yapı ve niteliklere sahiptir”ifadesini açıklaması, ve (2) ontolojik köken bakımından aynılığın kendini kanıtlar nitelikte olduğudur.
Özet (Çeviri)
This thesis traces the source of mathematical objectivity, as an approach to justify mathematical properties to be real, through how our mind and language were evolved. In the mirror of the indispensability argument, and the unreasonable effectiveness of mathematics, it will be argued that the reason why the world and the mind exhibit ontologically similar structures (and properties) is because they have the same ontological origin. Accordingly, it will be shown that (1) why/how that“the world and the mind have the same ontological origin”explains“the world and the mind exhibit ontologically similar structures (and properties)”And (2) to bring out the self-evidence of the sameness of the ontological origin.