Süleymanpaşa ilçesi (Tekirdağ) badem ağaçlarında bulunan zararlı ve predatör akar türlerinin belirlenmesi
Determination of harmful and predatory mite species found in almond trees in the district of Süleymanpaşa (Tekirdağ)
- Tez No: 575250
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİHAL KILIÇ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ziraat, Agriculture
 - Anahtar Kelimeler: Badem, Acarina, Fitofag ve predatör türler, Tekirdağ 2019, 65 SAYFA, Almond, Acarina, Tetranychidae, Phytoseiidae, predatory mite, Tekirdag 2019, 65 PAGES
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SÜLEYMANPAŞA İLÇESİ (TEKİRDAĞ) BADEM AĞAÇLARINDA BULUNAN ZARARLI VE PREDATÖR AKAR TÜRLERİNİN BELİRLENMESİ Neslihan Merve UÇAN Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Nihal KILIÇ Bu araştırma Süleymanpaşa ilçesi (Tekirdağ) badem ağaçlarında görülen Acarina takımına bağlı zararlı ve predatör akar türlerini saptamak amacıyla düzenlenmiştir. Örnekler 2015-2016 yıllarında ve Mayıs-Ekim ayları arasında toplanmıştır. Toplam 7673 adet örnek toplanmış ve örneklerin %59.66 oranında akarla bulaşık olduğu belirlenmiştir. Bu çalışma sonunda Acarina takımına bağlı 4 familyaya ait 9 tür tespit edilmiştir. Phytoseiidae familyasına ait toplam 4 tür (Typhlodromus athiasae, Kampimodromus aberrans, Phytoseius finitimus, Euseius finlandicus), Tydeidae familyasına ait 1 tür (Tydeus californicus.) tespit edilmiştir. Fitofag akar türlerinden Tetranychidae familyasına bağlı 4 tür bulunmuş olup bunlar; Amphitetranychus viennensis, Panonychus ulmi, Tetranychus urticae, Bryobia rubrioculus türleridir. Teşhislerin sonucunda 405 birey ile en yaygın zararlı akar türü olarak Tetranychus urticae bulunurken, Panonychus ulmi 'de sadece 16 bireye rastlanmıştır. Predatör akar türleri arasında en yaygın tür Kampimodromus aberrans 204 birey ile ilk sırada yerini alırken Euseius finlandicus 181 birey ile ikinci yaygın tür olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc. Thesis DETERMINATION OF HARMFUL AND PREDATORY MITE SPECIES FOUND IN ALMOND TREES IN THE DISTRICT OF SULEYMANPASA (TEKIRDAG) Neslihan Merve UÇAN Tekirdağ Namık Kemal University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Plant Protection Supervisor: Dr. Nihal KILIÇ This study was carried to determine harmful and predatory mite species of Acarina on almond trees in Suleymanpaşa (Tekirdağ) . Samples were collected between May-October, in 2014 and 2015. A total of 7673 leaf samples were collected. It was determined that 59.66% of samples were found as infected by mites. At the end of this study, 4 families of Acarina and 9 species belonging to these families were determined. A total of 4 species (Typhlodromus athiasae, Kampimodromus aberrans, Phytoseius finitimus, Euseius finlandicus) belonging to the family Phytoseiidae from these two families, and 1 species of Tydeiidae (Tydeus californicus) were identified. It was found 4 phytophagous species of Tetranychidae which are Amphitetranychus viennensis, Panonychus ulmi, Tetranychus urticae, Bryobia rubrioculus. As a result of the survey, Tetranychus urticae was found the most common harmful mite species with 405 individuals, while only 16 individuals were found in Panonychus ulmi. Among the predator mite species, the most common species was Kampimodromus aberrans with 204 individuals, while Euseius finlandicus was the second with 181 individuals.