Hemşirelerde mobbing ve iş tatmini ilişkisinin meta analiz yöntemiyle incelenmesi
Assessment of mobbing and job satisfaction relationship with meta-analysis method in nurses
  1. Tez No: 575251
  2. Yazar: MUSTAFA KURNAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLPEMBE OĞUZHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, Nursing, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşire, Mobbing, İş tatmini, Meta analiz, Nurse, Mobbing, Job satisfaction, Meta analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Amaç: Türkiye'de çalışan hemşirelerin genel mobbing algısı, boyutsal düzeyde mobbing algıları ve mobbing ile iş tatmini arasındaki ilişki düzeylerinin meta analiz yöntemiyle incelenmesidir. Materyal ve Metot: Araştırmada belirlenmiş veri tabanlarında seçilmiş anahtar kelimelerle sistematik tarama yapılmıştır. Araştırma verileri 05.01.2019-05.04.2019 tarihleri arasında toplanmıştır. Araştırma kapsamında hemşirelerde genel mobbing algısı, iletişim kurma olanağını hedef almaya, sosyal hayatı hedef almaya, bireyin itibarını ve saygınlığını hedef almaya, bireyin mesleki durumunu etkilemeye ve doğrudan sağlığı etkileyen davranışlara yönelik algı ve mobbing ile iş tatmini ilişkini inceleyen sırasıyla 6, 16, 15, 15, 16, 14 ve 3 çalışma analize dahil edilmiştir. Sırasıyla 1452, 2622, 2422, 2422, 2622, 2263 ve 864 örneklem sayısına ulaşılmıştır. Bulgular: Türkiye'deki hemşirelerde Leymann tipolojisine göre genel mobbing algı düzeyi 1.867, iletişim kurma olanağını hedef almaya yönelik davranışlara ilişkin algı düzeyi 2.133, sosyal hayatı hedef almaya yönelik davranışlara ilişkin algı düzeyi 1.945, bireyin itibarını ve saygınlığını hedef almaya yönelik davranışlara ilişlin algı düzeyi 1.950, bireyin mesleki durumunu etkilemeye yönelik davranışlara ilişkin algı düzeyi 1.979, doğrudan sağlığı etkilemeye yönelik davranışlara ilşkin algı düzeyi 1.878 olarak bulunmuş ve mobbing ile iş tatmini arasında negatif yönde ve orta düzeyde bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır (r=-0.510 ve p=0.000). Sonuç: Yapılan meta analiz çalışması sonucunda Türkiye'de hemşirelerin mobbing algı düzeylerinin yüksek olduğu görülmüştür. Ayrıca hemşirelerin mobbing düzeyi arttıkça iş tatmin düzeylerinin azaldığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: To examine the perceptions of nurses working in Turkey about mobbing in general, dimentional mobbing, and to look into the relationship between mobbing and job satisfaction through the meta-analysis. Material and Method: A systematic research was conducted with key words selected in databases to be included in the search. The research data were collected between 05.01.2019 and 05.04.201. Within the scope of the research; the number of studies which examined general mobbing perception in nurses, perception of behavior towards targeting the possibility of communication, targeting social life, targeting individual's reputation and dignity, behavior that affect individual's professional status, behavior that directly affect health, and the realationship between mobbing and job satisfaction were as follows; 6, 16, 15, 15, 16, 14 and 3. The sample numbers of the studies are respectively 1452, 2622, 2422, 2422, 2622, 2263 and 864. Results: It has been found out that general mobbing perception level is 1.867, perception of behavior towards targeting the possibility of communication level is 2.133, perception about behavior aimed at targeting social life level is 1.945, perception about behavior aimed at targeting individual's reputation and dignity level is 1.950, behavior that affect individual's professional status level is 1.979, behavior that directly affect health level is 1.878 and it has been appeared that there is a negative and medium level relationship between mobbing and job satisfaction. (r=-0.510 ve p=0.000). Conclusion: Mobbing perception levels of the nurses in Turkey has been found high as a result of the meta-analysis study. Besides it has been observed that as the mobbing levels of nurses increase, the job satisfaction levels decrease.