Siyah alaca süt sığırlarında renk (siyah-beyaz) dağılımının süt verimi ve bazı döl verimi özellikleri ile olan ilişkisinin belirlenmesi
The effect of skin color (black-white) proportion of Holstein cow on production parameters
  1. Tez No: 575444
  2. Yazar: FEYYAZ AVCI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAHYA TUNCAY TUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Ziraat, Zooloji, Üroloji, Veterinary Medicine, Agriculture, Zoology, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Siyah Alaca Süt Sığırı, Renk Dağılımı Görüntü İşleme, Morfometrik Ölçümler, Süt Verimi, Döl verimi
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
Çalışmada, Siyah Alaca Süt Sığırlarında Renk (Siyah-Beyaz) Dağılımının Süt Verimi ve Bazı Döl Verim Özellikleri İle Olan İlişkisinin Belirlenmesi amaçlanmıştır. Bir, iki ve üçüncü laktasyondaki 207 baş Siyah Alaca süt sığırlarının görüntü, döl ve süt verim kayıtları değerlendirilmiştir. Döl verim özelliklerinden ilk tohumlama yaşı (İTY), buzağılama aralığı (BA), servis periyodu (SP) ve gebelik başına tohumlama sayısı (GBTS) üzerinde durulmuştur. Süt verim özelliklerinden laktasyon süresi (LS), , 305 gün süt verimi (305 GSV), ve kuruda kalma süresi (KKS) üzerinde durulmuştur. Döl verim özelliklerine İTYSP, BA ve GBTS ilişkin tanıtıcı istatistikler sırasıyla 16,82±0,12; 98,68±4,11; 424,78±5,49 ve 1,76±0,05 olarak bulunmuştur. Süt verim özelliklerine LS, KKS ve305 GSV ilişkin tanıtıcı istatistikler sırasıyla 329,68±3,41; 59,95±0,70 ve 10697,93±64,04 olarak bulunmuştur. Yaptığımız çoklu regresyon analizi sonucunda % 100 beyaz renkteki bir siyah alaca süt sığırının % 100 siyah olana göre 305 GSV'de 698lt daha fazla süt vermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was determination of the effect of color proportion (black/white) on reproductive performance and milk production levels. The material of study was 207 heads of Hosltein cows and records of first, second and third lactation. The two side of each animal recorded by video camera and transferred to computer than got to images per cow. Proportion black and white color counted by image processing methods. The method applied for improvement regression model to estimate effect color proportion on yield. The parameters evaluated for reproductive performance were first insemination age, time period between two calving, service period, insemination number per pregnancy and milk production parameters were lactation period, dry period, 305 days milk yield. The descriptive statistics were 16,82±0,12; 98,68±4,11; 424,78±5,49 and 1,76±0,05 determined for first insemination age, time period between two calving, service period, insemination number per pregnancy respectively, and 329,68±3,41; 59,95±0,70 and 10697,93±64,04 for lactation period, dry period, 305 days milk yield respectively for production levels. The result this study show that %100 white color cows according to %100 black color cows on positive way 698lt more than 305 days milk yield and the white color rate can be used for a selection dairy cows. Keyword: Holstein, color proportion, image processing, morphometric measurements, reproduction, milk production