Tekirdağ ilinde tüketicilerin süt ve süt ürünlerine yönelikalgılarının ve tutumlarının belirlenmesi
Determination of the perceptions and attitudes of consumers for milk and dairy products in Tekirdag province
- Tez No: 575546
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Süt tüketimi, süt ürünleri, tüketici algısı 2019, 69 sayfa, Consumption of milk, dairy products and consumer perception 2019, 69 sayfa
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TEKİRDAĞ İLİNDE TÜKETİCİLERİN SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNE YÖNELİK ALGILARININ VE TUTUMLARININ BELİRLENMESİ Yaprak GÜNEŞ Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman: Dr.Öğr.Üyesi Emine YILMAZ Sağlıklı bir toplumun oluşabilmesi için toplumdaki bireylerin yeterli ve sağlıklı bir şekilde beslenmeleri gerekmektedir. Süt ve süt ürünleri de dengeli beslenmede önemli yeri olan gıda maddesidir. Canlının ilk ihtiyacı olan süt, insanların istek ve gereksinimlerini karşılayabilecek bütün besin maddelerini; yani lipidleri, mineral maddeleri, proteinleri, şekerleri ve vitaminleri bulunduran tek gıdadır. Süt, aynı zamanda beslenme değerinin yüksekliği yanında vücut fonksiyonlarını düzenleyen, gelişmesini sağlayan, kemik ve diş oluşumunda önemli rolü olan temel bir gıda maddesidir. Bu tezde tüketicilerin süt ve süt ürünlerine yönelik algılarının ve tutumlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Tekirdağ ilinde yaşayan 270 tüketici ile yüz yüze görüşme yapılarak elde edilen veriler analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, kadın tüketiciler daha çok yoğurt tüketirken, erkek tüketiciler tereyağını daha fazla tüketmektedir. Tüketicilerin %30'u haftada 2 litre açık süt tüketirken, % 57'si 2 litre paket süt tüketmektedir. Ev yoğurdu diğer yoğurt çeşitlerine göre daha fazla tercih edilmektedir. Tüketicilerin çoğu beyaz peyniri her gün tüketmektedir. Süt ve ürünleri sırasıyla marketlerden, üreticilerden ve mandıralardan temin edilmektedir. Süt ve ürünlerini tüketiciler satın alırken ürünün tazeliğini, lezzetini, son kullanma tarihini ve ürünün sağlıklı olmasını çok önemli bulmaktadır. Tüketicilerin %40'ı markalı ürünlere %25 daha fazla ödeme yapmayı kabul etmişlerdir. Tüketicilerin %71'i her yaşta süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi düşüncesini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Thesis DETERMINATION OF THE PERCEPTIONS AND ATTITUDES OF CONSUMERS FOR MILK AND DAIRY PRODUCTS IN TEKIRDAG PROVINCE Yaprak GÜNEŞ Tekirdag Namık Kemal University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Economics Supervisor: Assist. Prof. Dr. Emine YILMAZ In order to create a healthy society, individuals in the society should be fed with sufficient and healthy nutrition. Milk and dairy products are the foodstuff that has an important place in a balanced diet. Milk which is the first need for living, is only product for providing desires and requirements. In other words milk contains lipids, mineral substances, proteins, sugar and vitamins. Besides nutritional value, milk regulates body functions and it is also basic foodstuff that plays an important role in the formation of bone and teeth. In this thesis, it is aimed to determine the perceptions and attitudes of consumers about milk and milk products. For this purpose, the data which obtained by face to face interviews with 270 consumers living in Tekirdağ were analyzed. According to the research results, while female consumers consume more yogurt, male consumers consume more butter. While 30% of consumers consume 2 liters of open milk, 57% of consumers consume 2 litres of packaged milk. Home made yogurt is more preferable than ready made yoğurt. A lot of consumers consume white cheese everyday. Milk and milk products are provided from markets, producers and dairy farms. When consumers buy milk and milk products, they give importance to product's freshness, flavor, expiry date and healthy. 40% of consumers agreed to pay 25% more for branded products. 71% of consumers support the idea of consumption of milk and dairy products at any age.