Anadolu'da son dönem osmanlı duvar resimlerinde kent imgeleri
Urban images in latest ottoman wall paintings in Anatolia
- Tez No: 575592
- Danışmanlar: PROF. DR. KERİM TÜRKMEN, DOÇ. DR. AYŞE PELİN ŞAHİN TEKİNALP
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Duvar resmi, Kent, İmge, Osmanlı, Wall Painting, City, İmage, Ottoman
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 276
Özet
İnceleme alanını, Osmanlı İmparatorluğu'nun Başkenti İstanbul hariç tüm Anadolu sınırları içinde kalan bölgeler, zaman sınırını ise Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemi olarak 18.-20.yüzyıl arası olup, tüm yapı türlerinin oluşturduğu doktora tez çalışmasıyla, Anadolu'da duvar resimlerinde işlenilen kent imgeleri ele alınmıştır. Seçilen dönem ve coğrafyaya bağlı olarak üslupsal değişim ve gelişim sürecinin belirlenmesi amaçlanmış olup, bugüne kadar yapılan araştırmaların saptamaları üzerinden, yeni bulgular ortaya konularak, sorular sorulup cevaplanmaya çalışmak tezin çalışma yöntemini belirlemiştir. Tezin saha aşaması iki yıl kadar sürmüş olup, elimizdeki veriler doğrultusunda çalışmamızın katalog kısmı oluşturulmuştur. Hangi kent olduğunu kesin olarak saptadığımız şehirler ele alınmış olup, hayali kent manzaraları daha önce çalışıldığı için katalog kısmına dahil edilmemiştir. Okuyucuya kolaylık sağlamak açısından katalogun alfabetik olarak sıralanması tercih edilmiştir. Katalog kısmındaki verilere, yer ve düzen, üslup, malzeme ve teknik özgünlüğünü tamamen veya kısmen koruyan eserler tespit edilerek dahil edilmiştir. Araştırmanın ilerleyen safhalarında“Katalog”başlığı adı altında elde edilen veriler, Resim- Mekân İlişkisi başlığında mekân sosyolojisi, resimlerin dağılımı ve resmetme mantığı açılarından incelenmiştir. Resimlerin okunmasında özellikle İstanbul İmgesi kullanılması sonucuna vardığımız için, idolojik tavır, estetik bakış ve simgesel yaklaşımla ayrıntılı okumalar ve sorgulamalar yapılmıştır. İstanbul dışından kent imgeleri verilerimiz ise ayrıca dikkat çekicidir. Kent imgeleri farklı açılardan ele alınmış, soru ve sorgulamalarla çalışmalar tamamlanmıştır. Bunların dışında tarihsel süreç içerisinde kent imgelerinin gelişim evreleri ayrıntılı incelenmiş olup, kronolojik olmayışı işimizi zorlaştırmıştır. Şimdiye kadar yapılan çalışmalar ışığında elde edilen verilerle sanatçı sorunları yeniden ele alınmıştır. Tezimiz kapsamında ilk kez Ermeni ressamların bazılarının kimlikleri ve çalıştıkları eserler tespit edilmiştir. Ayrıca günümüzde yayınlanmayan Edirne Sırlı Konak gibi yapılar ve kent imgeli duvar resimleri bulunmuş olup bilim dünyasına kazandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis studies murals that depict city scenes, we defined the study period as the last period of the Ottoman Empire between 18th and 20th centuries, and we examined locations across the Anatolia region, except Ottoman Empire's capital Istanbul. This study aims to determine the stylistic transformation and development processes on the selected time period and geography, through the detection of research conducted so far, putting forward new findings, and generating new inquiries have determined the working methods of the thesis. The field study of the thesis lasted for two years and the catalog part of our study was formed with the data available to us. The cities which we have determined as precisely which cities are considered, are not included in the catalog part because the imaginary urban landscapes have been studied before. Since Istanbul presents significantly different mural stylistic, Anatolia is chosen as the region and the capital Istanbul is not included in the study. For the convenience of the reader, the catalog is it is sorted in an alphabetic order. The data in the catalog part is included in the works, which completely or partially protects the originality of the place and order, style, material and technique. In the later stages of the research, the data obtained under the title of Catalog, were examined in terms of location sociology, the distribution of murals and the logic of murals in the title of Mural-Location Relation. As we conclude that the use of the Istanbul Image in the reading of the murals, detailed readings have been made with idological attitude, aesthetic and symbolic approach. The data of city images from outside Istanbul is also noteworthy. The images of the cities are taken from different angles and studies are completed with questions and investigations. Apart from these, the developmental stages of urban images were examined in detail in the historical process and the absence of a chronological phase made our work difficult. Artist problems have been re-discussed with the data obtained in the light of the studies done so far. In the context of our thesis, the identities and works of some of the Armenian painters were identified for the first time. In addition, the buildings such as Edirne Sırlı Konak, which were unknown until today, and other murals with city images were found and brought into the world of science.