Gitar eğitimcilerinin mesleki süreçleri içerisinde gitar eğitimi konusunda deneyimlerinin ve bakış açılarının incelenmesi
Investigation of guitar trainers experience and perspectives in guitar education in professional processes
  1. Tez No: 575611
  2. Yazar: DOĞUKAN ATASAVUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜMİT KUBİLAY CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Gitar Eğitiminde Mesleki Deneyim, Mesleki Deneyim, Gitar Eğitimi, Gitar, professional experience in guitar education, professional experience, guitar education, guitar
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Performans Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırmanın amacı, gitar eğitimcilerin mesleki deneyimleri doğrultusunda gitar eğitimindeki değişen ve değişmeyen yöntem ve teknikleri tespit etmektir. Bu amaç doğrultusunda gitar eğitimcilerinin, mesleki yaşantılarını ilk ve son yıllar olarak iki dönemde, gitar tekniklerinin öğretimi, eğitim materyallerinin kullanımı, teknik çalışmalar, müzikalite ve eser çalışma yöntemleri ve çalışma koşulları açısından düşünce ve yaklaşımlarının neler olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada, çalışmanın amacına uygun olarak nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji deseni tercih edilmiştir. Araştırmanın örneklemini gitar alanında 12 eğitimci oluşturmaktadır. Araştırmada veriler, araştırmacılar tarafından oluşturulmuş 22 soruluk yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, seçilen gitar eğitimcilerinin görüşleri alınmış ve veriler analiz edilerek bulgular bölümünde sunulmuştur. Eğitimcilerden alınan cevaplar değerlendirilerek araştırmacılar tarafından ortak kavramlar kod olarak belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, eğitimcilerden alınan görüşler doğrultusunda gitar eğitimi konusunda ilk ve son yıllarda nelerin değiştiği tespit edilerek tablolarda analiz edilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, eğitimcilerin gitar alanındaki teknik ilerlemelerin getirdiği ihtiyaçlar doğrultusunda gitar teknikleri, materyal kullanımı, teknik çalışma, eser çalışma yöntemleri ve çalışma koşulları boyutlarında birtakım değişikliklere ihtiyacı doydukları tespit edilmiştir. Eğitimcilerden elde edilen veriler genel olarak yorumlandığında ise, son yıllarda daha fazla bireysel farklılıkların göz önüne alındığı ve bunun için öğrencilerin bilişsel duyuşsal ve psikomotor becerilerini esas alan bir yaklaşım içerisinde olunduğu, ayrıca öğrencilerin bilgi ve kültür düzeylerinin geliştirilmesi ile müzikal kimliklerinin oluşturulması konusuna önem verildiği söylenebilir. Araştırmanın sonucunda araştırmacılara, eğitimcilere, gitaristlere ve öğrencilere birtakım önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to resolve the evolutionary and traditional methods and techniques in guitar education in accordance with the professional experiences of guitar educators. In line with this purpose, it is to be determined exactly what are guitar educators' thoughts and approaches in terms of teaching of guitar techniques, utilization of educational materials, technical studies, musicality and working methods of musical pieces and working conditions in the beginning and final years of their professional life. In the research, the phenomenological design was chosen as one of the qualitative research methods in accordance with the purpose of the study. The model of the study involves 12 educators in the field of guitar education. The data were collected by a structured interview form containing 18 questions. For this purpose, the opinions of the selected guitar trainers were taken and the data were analyzed and presented in the findings section. The answers received from the educators were evaluated and the common concepts were determined as code by the researchers. As a result of the research, in line with the opinions of the trainers, what has changed in the first and last years about guitar education has been determined and analyzed in the charts. According to the findings of the study, it was determined that the educators needed some changes in the dimentions of guitar techniques, material usage, technical work, work methods and working conditions in line with the needs of technical progress in the field of guitar education. When the data obtained from the educators are interpreted in general, it could be said that more individual differences have been taken into consideration in the final years, and for this reason, it is given an approach based on the cognitive affective and psychomotor skills of the students, and the importance of the development of students' knowledge and culture levels and the formation of musical identities are given significance. As a result of the research, some suggestions were made to researchers, educators, guitarists and students.