Somut materyal ve dinamik geometri yazılımı kullanımının 5.sınıf öğrencilerinin geometri başarısı, tutumu ve uzamsal yeteneklerine etkisi
Effect of using concrete material and dynamic geometry software on 5th grade students achievement, attitude and spatial ability
  1. Tez No: 575615
  2. Yazar: GÜLŞAH ÖZMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN BİRGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Destekli Öğretim, Cabri 3D, Prizma, Üç Boyutlu Cisim, Başarı, Tutum, Uzamsal Yetenek, Bilgisayar Destekli Öğretim, Cabri 3D, Prizma, Üç Boyutlu Cisim, Başarı, Tutum, Uzamsal Yetenek
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim 5.sınıf prizmalar ve alanı konusunun öğretiminde somut materyal ve dinamik geometri yazılımı kullanımının öğrencilerin başarısına, tutumuna ve uzamsal yeteneklerine etkisini incelemektir. Bu araştırma, ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel araştırma yöntemi ile yürütülmüştür. Araştırma, 2016-2017 eğitim-öğretim yılında Uşak ilinde 3'ü deney, 1'i kontrol grubu olmak üzere toplam 4 grupta 98 beşinci sınıf öğrencisi ile yürütülmüştür. Deney-1 grubunda Cabri 3D yazılımın kullanıldığı bilgisayar destekli öğretim, Deney-2 grubunda somut materyal destekli öğretim, Deney 3 grubunda Cabri 3D ve somut materyal destekli öğretim yapılırken, kontrol grubunda mevcut öğretim programı ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak“Geometri Başarı Testi”,“Geometri Tutum Ölçeği”ve“Uzamsal Yetenek Testi”kullanılmıştır. Deneysel işlem öncesi ve sonrasında ölçme araçları gruplara ön test ve son test olarak uygulanmıştır. Veriler, SPSS-17.0 programı yardımıyla t-testi, ANOVA testi ve Tukey HSD testi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda Cabri 3D ve somut materyal destekli öğretimin yürütüldüğü deney gruplarındaki öğretimin kontrol grubundaki öğretime göre öğrencilerin başarısı, tutumları ve uzamsal yeteneklerinde anlamlı fark oluşturduğu belirlenmiştir. Buna karşın deney 1 (Cabri 3D) ve deney 2 (somut materyal) gruplarında yürütülen öğretimin öğrencilerin başarısı, tutumları ve uzamsal yeteneklerinde anlamlı fark oluştumadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the effect of using concrete material and dynamic geometry software on student's achievement, attitude and spatial abilities in teaching 5th grade prisms and their areas. This research was carried out by a pretestposttest control group quasi-experimental research method. The research was conducted with 98 fifth-grade students in 4 groups, 3 of which were experimental and one of the control group, in 2016-2017 academic year in Uşak. While, in the groups and experiment-1 group, computer-aided instructions using the Cabri 3D software, the matarial-assisted teaching in the experiment-2 group, both Cabri 3D and concrete material-supported teaching in the experiment-3 group were performend, the existing teaching program was performed in the control group.“Geometry Achievement Test”,“Geometry Attitude Scale”and“Spatial Ability Test”were used as data collection tools. The pre and post-test measures were applied to the groups before and after the experimental procedure. Data were analyzed with the help of SPSS-17.0 program, t-test, Anova test and Tukey HSD test. As a result of study, it was determined that teaching in the experimental groups that Cabri 3D and concrete material supported instruction was conducted had a significant difference in students' achievement, attitudes and spatial abilities according to the teaching in the control group. On the other hand, it was found that the teaching conducted in the experiments-1(Cabri 3D) and experiment-2 (concrete material) groups did not significant difference in students' achievement, attitudes and spatial abilities.