İslam Hukukunda nikah akdinin fonksiyonu ve sürdürülebilirlik problemleri
The function and sustainability problems of marriage contract in Islamic Law
- Tez No: 575651
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİHAT TOSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: Nikâh, Aile Hukuku, Boşanma, Nitelikli İnsan ve Toplum, Marriage, Divorce, Family Law, Qualified Human and Society
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışma giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmamızın amacını, İslam'ın muamelat noktasında nikâha ve dolayısıyla evlilik müessesine yüklemiş olduğu misyonunun irdelenmesi, akabinde de bu misyon ile bağlantılı olarak nikâhın sürdürülebilirliğini etkileyen problemlerin tespiti oluşturmaktadır. Bu tespit, aynı bir marazın teşhisi gibi, İslam'ın sunduğu prensiplerden bağımsız olarak inşa edilen nikâh müessesesinin, yaşamına devam etmesini engelleyen problemlere ışık tutmayı gaye edinmektedir. Girişte konunun önemi ve amacı, çalışmanın kapsam ve yöntemine yer verilmiştir. Birinci bölümde ise İslam hukukuna göre nikâhın mahiyetine dair; ne anlama geldiği, hükmü, nasıl gerçekleştiği, kurulabilmesi için gerekli olan şartların neler olduğu ve çeşitleri incelenmiştir. İkinci bölümde de“insan”ve“toplum”için nikâhın nasıl bir fonksiyona haiz olduğu açıklanmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ise öncelikle nikâh kurumunun yaşayan bir yapıya sahip olması sebebiyle en sağlıklı şekilde yürütülebilmesi için İslam'ın ortaya koyduğu ve Müslüman olan bireylerden bu nizama göre yaşamalarını beklediği hususlar açıklanmıştır. Akabinde de İslamî bir niteliğe sahip olmaktan kısmî veya topyekûn olarak uzaklaşan bireylerin nikâh müesseselerini sürdürebilmeleri noktasında karşılaştıkları problemler irdelenmiş ve çözüm yollarının İslam hukukundaki varlığı ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study consists of an introduction and three chapters. Examining the mission that Islam has placed on nuptials and therefore on the institution of marriage at the point of procedure, and then determining the problems affecting the sustainability of marriage in connection with this mission constitute aim of our study. This finding, just like diagnosing a disease, aims to shed light on the problems that prevent the nuptials establishment that was built independently of the principles presented by Islam. In the introduction, the importance and purpose of the subject, the scope and method of the study are given. In the first chapter, the meaning of the marriage according to Islamic law, its influence, how it occurs, what are the conditions required for the establishment and their types are examined. In the second part, it is tried to explain what kind of function that marriage has for“human”and "society. In the third chapter, first of all, the matters that Islam puts forward and which Muslim people are expected to live according to this order are explained in order to carry out the marriage institution in the healthiest way since it has a living structure. Then, the problems faced by individuals who are partially or wholly get distant from having an Islamic quality in terms of being able to maintain their nuptials institutions are examined and the existences of the solutions in Islamic law are tried to be revealed.