Türkiye'de belgesel film çalışmaları: Süha Arın ve son dönem belgesel sinemacıların anlatı yapısı
Documentary film works in Turkey: Süha Arın and end of the period documentary narrative structure of filmmakers
  1. Tez No: 575683
  2. Yazar: ALİ AVLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Anlatı, Belgesel Film, Belgesel Sinema, Süha Arın, Narrative, Documentary Film, Documentary Cinema, Süha Arın
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
19. yüzyılın sonlarına doğru hareketli görüntüleri kayıt altına almak için yapılan çalışmalar neticesinde“sinematograf”cihazı icat edilmiş ve geniş kitleleri kendisine çekmeyi başarmıştır. 19. yüzyılın sonlarına doğru varlığını ortaya koyan sinema, ilk yıllarından itibaren çekiciliğini kanıtlamış ve günümüzde de bu çekiciliğini sürdüren bir sanat haline gelmiştir. Yaşamın kendisini yani gerçekleri konu edinen belgesel sinema, dönemin siyasi olaylarına, ekonomik gelişmelerine, teknolojik ilerlemelerine ve sanatçının bakış açısına paralel olarak değişim göstermiştir. Sinemanın Türkiye'ye gelmesiyle, belgesel filmin ilk adımları da atılmıştır. Bu dönemde gerçekleştirilen filmler, dönemin şartları doğrultusunda şekillenmiş ve anlatım diline kavuşmuştur. 1914-1950'li yıllar arasında inişli çıkışlı da olsa belgesel filmler çekilmiş, 1950 Kore Savaşı ile belgesel film çalışmalarında canlanmalar başlamıştır. Özellikle 1960'lardan sonra, ordu bünyesinde başlayan belgesel sinema, devletin teşviki, özel kişi ve kuruluşların çabalarıyla yaygınlaşmıştır. Belgesel sinema gerçek yaşamın kendisidir. Soyut bir kavram olan gerçeklik, sanatçının konuyu ele alması ile somutlaştırılır. Her sanatçının kendine has bir dili ve anlatım tarzı vardır. Sanatçı kullandığı anlatım tarzı ile gerçekliği tekrar yorumlayarak, seyirciyi bilgilendirme, etkileme ve ikna çabasına girer. Geniş olanaklara sahip olan sinema, farklı anlatı yapılarıyla zenginleşmiş ve her dönemde izleyicileri kendisine çekmeyi başarmıştır.
Özet (Çeviri)
At the end of the 19th century, as a result of the studies to record the moving images, the“cinematograph”device was invented and succeeded in attracting large masses. The cinema, which showed its existence towards the end of the 19th century, has proved its charm since its early years and has become an art that maintains its charm today. Documentary film about life itself, the realities, has changed in parallel with the political events, economic developments, technological progresses and the artist's perspective. With the arrival of cinema in Turkey, the first steps have been taken in the documentary film. The films realized during this period were shaped according to the conditions of the period and gained the language of expression. Between the years of 1914-1950, documentary films were made, even though it was bumpy, revival of documentary film works started with 1950 Korean War. Especially after the 1960s, documentary cinema, which began within the military, became widespread with the encouragement of the state and the efforts of private individuals and organizations. Documentary cinema is real life itself. Reality, which is an abstract concept, is embodied by the artist's handling of the subject. Each artist has his own language and style of expression. The artist reinterprets reality with his narrative style and tries to inform, impress and persuade the audience. The cinema, which has wide possibilities, has been enriched with different narrative structures and has managed to attract the audience to it in every period.