Türkiye'de engelli politikaları ve belediyelerin rolü: Konya Büyükşehir Belediyesi örneği
Disability policies in Turkey and the role of municipalities: the case of Konya Metropolitan Municipality
  1. Tez No: 575734
  2. Yazar: SEFA ÖRTÜLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEFA USTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyal Hizmetler, Public Administration, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Politikalar, Engelli, Engelli Politikaları, Belediyeler, Konya Büyükşehir Belediyesi, Social Policies, Disability, Disability Policies, Municipalities, Konya Metropolitan Municipality
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Devlet siyasal sistemin devamlılığını sağlamak, vatandaşların hak ve özgürlüklerini korumak ve hizmet sunumu yapmak için, sosyal politikalar yoluyla düzenlemeler yapmaktadır. Sosyal politikaların içinde yer alan engelli politikaları ile engelli bireylerin yaşamlarını kolaylaştırmaya ve hayata katılımlarını sağlamaya çalışılmaktadır. Engelli politikalarının oluşumu ve uygulanışında merkezi yönetim, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliği önem arz etmektedir. Hem merkezi yönetim hem de yerel yönetimlerin yapmış olduğu engelli politikalarında engelli bireylerin taleplerinin dinlenmesi ve katılımcı bir yöntem izlenmesi etkinlik, verimlilik ilkelerinin dikkate alınması gerekmektedir. Türkiye'de engelli politikalarının hayata geçirilmesinde, merkezi yönetim başat aktördür. Merkezi yönetimin, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarıyla koordineli çalışarak işbirliği yoluna gitmesi engelli politikaları için önemli bir husustur. Türkiye'de sosyal politikalar çerçevesinde engelli politikalarının yapım sürecinde birçok aktörün rol almaktadır. Yerel yönetim kuruluşu olarak faaliyet gösteren, Konya Büyükşehir Belediyesi de engelli politikalarının şekillenmesinde rol oynayan etkili aktörlerden birisidir. Bu minvalden hareketle hazırlanan çalışmanın temel sorunsalı, Türkiye'de engelli politikalarının oluşum sürecinde yerel yönetim kuruluşlarının nasıl rol oynadığının incelenmesidir. Konya Büyükşehir Belediyesi örneğinden hareketle engelli politikalarının oluşturulmasında belediyelerin ne derece etkili olduğu temel araştırması sorusu ekseninde hazırlanan çalışmada Konya Büyükşehir Belediyesi'nin engellilere yönelik etkinlik ve faaliyetleri irdelenmiştir. Bu doğrultuda hazırlanan çalışmada betimleyici analiz yönteminden ve nitel araştırma yöntemlerinden birisi olan yarı yapılandırılmış mülakat tekniğinden yararlanılmıştır. Çalışma kapsamında engelli ve engelli politikalarına yönelik kavramsal çerçeveye yer verilmektedir. Türkiye'de engelli politikalarının şekillenmesinde rol alan aktörler irdelenerek, engelli politikalarına yönelik yasal düzenlemeler ele alınmaktadır. Çalışmada son olarak, engelli politikalarının şekillenmesinde uluslararası aktörlerin rolü, Avrupa Birliği ilerleme perspektifinden irdelenmekte ve son olarak Konya Büyükşehir Belediyesi'nin sosyal belediyecilik kapsamında engellilere yönelik faaliyetleri değerlendirmeye tabi tutulmaktadır. Çalışma sonucunda elde edilen bilgiler ve bulgular incelendiğinde, Türkiye'de engelli, yaşlı, çocuk ve kadın gibi dezavantajlı gruplara yerel yönetimlerin önemli faaliyetler yürüttüğü ve engellilere yönelik sosyal politikaların üretilmesi noktasında yerel yönetim kuruluşlarının etkin rol aldığı söylenebilir. Konya Büyükşehir Belediyesi'nin engelli haklarını korumak ve engellilerin sorunlarının çözümü için ortaya koyduğu sosyal ve kültürel faaliyetler ile istihdam ve eğitime yönelik çalışmaları ile yerel düzeyde engelli politikalarının şekillenmesinde etkin ve işlevsel bir rol aldığı yönünde çıkarımda bulunulabilir.
Özet (Çeviri)
The state makes arrangements through social policies to ensure continuity of the political system, to protect the rights and freedoms of citizens and to provide services. Disabled policies included in social policies try to facilitate the lives of disabled individuals and enable them to participate in life. The cooperation of central government, local governments and non-governmental organizations is important in the formation and implementation of disabled policies. In the policies of both central government and local governments, the principles of efficiency and efficiency should be taken into consideration in order to listen to the demands of disabled individuals and to follow a participatory method. In the implementation of disabled policies in Turkey, central management is the main actor. Working in coordination with local governments, non-governmental organizations and central government is an important issue for disabled policies. In Turkey, many actors take part in the production process of disabled policies within the framework of social policies. The Konya Metropolitan Municipality, which operates as a local government organization, is one of the influential actors in shaping disability policies. The main problem of this study is to examine how local government organizations play a role in the formation of disabled policies in Turkey. Based on the example of the Konya Metropolitan Municipality, the study prepared in the axis of the basic research question on the effectiveness of municipalities in the formulation of disability policies, the activities and activities of the Konya Metropolitan Municipality for the disabled are examined. In this study, descriptive analysis method and semi-structured interview technique, one of qualitative research methods, were used. The scope of the study includes conceptual framework for disabled and disabled policies. The actors involved in shaping disabled policies in Turkey are examined and legal arrangements for disabled policies are discussed. Finally, the role of international actors in the formulation of disabled policies are examined from the perspective of progress in the European Union and lastly, the activities of Konya Metropolitan Municipality for disabled people are evaluated within the scope of social municipality. When the information and findings obtained as a result of the study are examined, it can be said that local governments carry out important activities in disadvantaged groups such as disabled, elderly, children and women in Turkey and local government organizations take an active role in the production of social policies for disabled people. It can be concluded that Konya Metropolitan Municipality plays an active and functional role in shaping disability policies at local level with its social and cultural activities and employment and education activities to protect the rights of disabled people and to solve the problems of disabled people.