Dalga gücü ile elektrik üreten cihazların teknik ve ekonomik etüdü
  1. Tez No: 57576
  2. Yazar: ALİ İSKENDER NAZAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRÜ BEKDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dalga Teorisi, Ekonomi, Enerji, Enerji Çevrim Cihazları Momentum xı, Economy, Energy, Energy Conversion Device, Momentum, Wave Theory xn
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Deniz dalgaları, güneş ve rüzgar gibi“tükenmeyen”enerji kaynaklarından birisidir. Bununla birlikte, dalga enerjisinden geniş ölçüde yararlanabilmek, önemli teknolojik güçlükleri yenmeyi gerektirmektedir. Bu çalışmada, dalga enerjisinin yararlanılabilir duruma getirilmesi için bugüne kadar öngörülen çeşitli yöntemler incelenmektedir. Bunlar arasında, Şamandıra, salınımlı su sütunu ile enerji çevrimi yapan sistemler, Sal Çevrim Sistemi, Salter ördeği ve bunun geliştirilmiş versiyonu olan Deniz Tarağı Çevrim Sistemi ile dalga pompası tiplerindeki dönüştürücüler vardır. Yapılan araştırma ile Türkiye ve dünyadaki dalga gücünün kullanılabilirliği belirlenmeye çalışılmıştır. Genel olarak bakıldığında dalga enerji ile elektrik üretiminin günümüz şartlan için pahalı ve verimsiz olduğu görülmüştür, gelecekte yapılan gelişmeler ile bu durumun değişebileceği düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Ocean wave is one of the renewable energy sources as solar and wind energy. However benefitting widely from wave energy requires to overcome many technological difficulties. In this study, various methods proposed up till today were examined for extracting benefitial energy from wave. Among these methods there are buoy, wave pump, oscillating water column conversion, raft conversion, şalter duck and its improved version; clam conversion; systems. Feasibility of wave energy in Turkey and in the world was tried to determine with this study. It is seen that generally, electric energy extraction from wave energy is expensive and uneffective with today's conditions and technology. But it can be expected that developments in future would change this situation.