Alüminyum işleme ve kaplama endüstrisi atıksularının karakterizasyonu ve geri kazanım alternatiflerinin araştırılması
Investigation of the characterization and recovery alternatives of aluminum processing and coating industry wastes
- Tez No: 575820
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELÇİN GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Deminerilizasyon, alüminyum endüstrisi, kimyasal arıtma, proses kullanım suyu, Demineralization, aluminium industry, chemical treatment, process water
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Alüminyum kaplama tesislerinde proses içinde farklı ünitelerde farklı kirlilik profilleri ortaya çıkmaktadır. Emaye kaplama kısmında daha yoğun kirlilik yüküne sahip atıksu çıkışı gerçekleşmektedir. Yıkama ünitelerinde daha az yoğun kirliliğe sahip atıksu oluşumu söz konusudur. Eloksal kaplama ünitelerinden daha asidik sular çıkmakta olup çelikle birleştirmenin gerçekleşeceği ünitelerde yıkama ve şekillendirme amaçlı kullanılan sular daha yağlı ve KOİ'si yüksek atık sulardır. Tüm bu sular üretim sonucu birleşip atıksu arıtma tesisine verilmektedir. Bu çalışmada; Tekirdağ ilinde kurulu bulunan iki adet alüminyum kaplama tesisinden kaynaklanan atıksuların karakterizasyonları ve arıtma tesisinde arıtıldıktan sonra proses içinde tekrar kullanılabilirliği araştırması yürütülmüştür. Ayrıca bu iki alüminyum tesisinde, arıtılan suyun tekrar kullanılabilirliğinin değerlendirilmesi için uygulanan ileri arıtma yöntemlerinin karşılaştırılması yapılmıştır. Mevcut arıtma tesislerinden çıkan atıksular kimyasal arıtma yöntemi uygulanarak arıtılmaktadır. Atıksular arıtıldıktan sonra deminerilizasyon, ultrafiltrasyon ve ters ozmos işlemlerine tabi tutularak Askıda Katı Madde (AKM), Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ), ağır metaller vb. kirlilik parametrelerinin giderimi ve yeniden kullanılabilirliği araştırılmıştır. Kimyasal arıtmadan sonra pH, AKM, KOİ parametrelerinin optimum giderim verimlerinin hangi değerde sağlandığı, giderim verimi oranları, ileri arıtım yönteminin uygulanabilirliği ve geri kazanılan suyun oranı araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Different pollutipon profiles occur in different units within the process in aluminum coating plants. In the enamel coating section, wastewaters with more intensive pollution load were formed.Less wastewater formed in the washing units.The more acidic waters are formed from the anodized coating units, and the oils used for washing and forming purposes have higher oil-grease and COD values in the units where the joining with steel occurs.All of these wastewaters are combined with the result of production and given to wastewater treatment plant. In this study; the characterization of wastewater from two aluminum plating plants in Tekirdağ was investigated. In addition, after the treatment of these wastewaters in the treatment plant, re-usability research was carried out.In addition, in these two aluminum plants, the comparison of the advanced treatment methods applied to evaluate the reusability of the treated water was made.The wastewater from the existing treatment plants is treated with chemical treatment.After treatment, wastewaters are subjected to demineralization, ultrafiltration and reverse osmosis processes. Removal of TSS, COD and heavy metals and re-usability of wastewater were investigated. After the chemical treatment, the efficiency of the pH, TSS, COD parameters optimum removal efficiency, the applicability of the advanced treatment method and the rate of recovered water were investigated.