İstanbul Kavacık mevkiinde tem otoyolundan kaynaklanan gürültünün haritalanması ve gürültü perdesi modelinin uygulanması
Mapping of noise aring from tem motorway in İstanbul Kavacık location and application of noise curtain model
- Tez No: 575853
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA FÜSUN UYSAL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Gürültü, gürültü haritası, otoyol gürültüsü, çevresel gürültü düzeyi, SoundPlan 7.4, gürültü bariyeri, Noise, Noise map, highway noise, environmental noise level, SoundPlan 7.4, noise barrier
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 67
Özet
Gürültü, insanlar üzerinde olumsuz etkiler yaratan ve hoşa gitmeyen sesler olarak ifade edilmektedir. Büyükşehirlerde gürültü haritalarının bir an önce hazırlanarak, her bölgedeki gürültü seviyelerinin ortaya konulması, gürültü bariyeri uygulanabilecek alanlarda fizibilite çalışmalarının yapılması, gerekli noktalara gürültü bariyerleri yerleştirilerek; okul, hastane ve konutlar gibi hassas ve çok hassas kullanım alanlarında, ulaşımdan kaynaklanan gürültü kirliliği önlenmesi gerekmektedir. Bu çalışmamızda da otoyol kenarındaki Beykoz Kavacık Mevkii Hisar Evlerinde yaşayan insanların maruz kaldığı gürültü kirliliği önlemeye yönelik çalışmalar üzerinde durulmuştur. Bölgenin sayısal haritaları kullanılarak, SoundPlan 7.4 programıyla Beykoz – Kavacık mevkiindeki Otoyolundan kaynaklanan karayolu gürültüsü için, bölgenin gürültü haritaları hazırlanmıştır. Hisar evlerindeki gürültü rahatsızlığından dolayı, mevcut gürültü düzeylerini indirmek için çözüm önerisi olarak otoyol kenarına 4 metre yüksekliğinde tek taraflı yutucu özelliğe sahip gürültü bariyeri önerilmiştir. Gürültü bariyeri yapıldıktan sonra SoundPlan 7.4 programı kullanılarak oluşan yeni durumdaki gürültü haritaları hazırlanarak mevcut durumdan ne kadar gürültü seviyesi azaltımı olacağı hesaplanmıştır. Yapılan gürültü bariyeri modelleme çalışmaları sonucunda konut alanındaki gürültü düzeylerinin sınır değerlerinin sağladığı oluşturan gürültü haritaları ile görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Noise is expressed as unpleasant sounds that create negative impacts on people.By preparing the noise maps in metropolitan cities as soon as possible, revealing the noise levels in each region, making feasibility studies in areas where noise barrier can be applied, placing noise barriers at the required points; noise pollution caused by transportation should be prevented in sensitive and very sensitive areas such as schools, hospitals and residential buildings. In this study noise pollution prevention studies emphasized for people exposed to noise pollution living in Beykoz Hisar Houses near the highway. With SoundPlan 7.4 program, noise maps of the region have been prepared for road noise caused by the motorway in Beykoz - Kavacık area. . Due to disturbance from noise in the Hisar houses, a 4-meter-high unilateral sound absorbing featured noise barrier application was proposed as a solution to decrease present noise levels. By preparing noise maps after noise barrier application, noise mitigation from the present situation has been calculated. As a result of the noise barrier modeling studies, it is seen by the noise maps that noise levels in the residential region complied with the noise level limit values.