Performans sanatı ve 1960'lardan sonra kadın performans sanatçıları
Performance art and female performances after 1960s
- Tez No: 575900
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYÇA ALPER AKÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, Fine Arts, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Performans Sanatı, Beden, Disiplinlerarasılık, Performance Art, Body, Interdisciplinarity
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Performans sanatı, sanatçıların kendi bedenlerini kullanarak seyirci önünde canlı olarak gerçekleştirdiği gösterilerdir. Oluşum veya Happening olarak da adlandırılan Performans Sanatı, geleneksel resim anlayışının dışına çıkan bir sanat biçimidir. Birçok disiplini aynı merkezde buluşturan, sınırları olmayan bir sanattır. Performans Sanatı'nın temelleri, 20. yy. başlarında Dada hareketiyle atılmış Sürrealizm ve Fütürizm akımlarıyla ilerleyerek günümüze kadar gelmiştir. I. ve II. Dünya Savaşı ve sonrasında yaşanan toplumsal, siyasal ve ekonomik problemler Performans Sanatının var oluşunu güçlendiren etmenlerdir. Ardından Feminizm kadın hareketleri gibi geniş kitleleri ilgilendiren toplumsal olaylar Performans Sanatının gelişimini hızlandırmıştır. Toplumsal ve siyasal sıkıntılardan beslenen sanat anlayışı ile Performans Sanatı, sanatın ticarileştirilmesine karşı olan tutumları ve özgürleşme çabalarıyla geleneksel sanat anlayışının dışına çıkarak sanatın sınırlarını genişletmiştir. Performans Sanatının asıl amacı hayat ve sanat arasındaki sınırları kaldırarak, sanatı hayatın aktığı mekanlara taşımaktır. Sanatçı ifade aracı olarak gördüğü bedenini tek başına sanat eseri olarak sergileyerek düşüncesini özgür, çarpıcı bir biçimde iletmektedir. Kendisini yapıt haline dönüştüren sanatçı izleyiciyle doğrudan iletişim kurmaktadır. Bu sanat anlayışıyla aynı zamanda sanatçı izleyiciyi de aktif konuma getirip performansa dahil ederek onu da yapıta dönüştürebilmektedir. Bu tezde Performans Sanatının ortaya çıkarak nasıl bir gelişim süreci gerçekleştirdiğini ve gelişim sürecindeki evrelerini inceleyerek, disiplinler arası ilişkisine de değinilerek, anlatılmıştır. Performans sanatına dair işler gerçekleştiren sanatçıların beden üzerinden anlatımları tezin sınırları dâhilinde araştırılarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Performance Art is a live performance of artists who use their own bodies in front of the audience. Performance Art, also called Formation or Happening, is a form of art that goes beyond traditional painting. It is an art without boundaries that brings many disciplines together in the same core. Performance Art has been founded in the 20th century through the Dada movement, and has reached today thanks to Surrealist and Futurist trend. Social, political and economic problems during and after the World War I and World War II are the factors that strengthen the existence of Performance Art. Subsequently, social events that affect broad masses such as feminism and women's movements accelerated the development of Performance Art. Performance Art that is nourished by the social and political difficulties has expanded the boundaries of art by going beyond the traditional art understanding with the attitudes against the commercialization of art and the efforts of liberation. The main purpose of Performance Art is to remove the boundaries between life and art in order to carry it to the places where life flows. The artist conveys his/her thought in a free and striking manner by exhibiting his body on its own as a means of expression as a work of art. The artist, who transforms himself/herself into a work of art, communicates with the audience directly. With this understanding of art, the artist is also able to transform the audience into a work of art by activating them and incorporating them into the performance. In this thesis, the emergence and development of Performance Art and its stages during its development process have been explained by addressing its interdisciplinary relationships. The bodily expressions of artists who works on Performance Art are also investigated and examined within the limits of the thesis.