Lojistik firmalarında hizmet kalitesinin müşteri memnuniyetine olan etkisi: Kargo şirketlerinde bir uygulama
The effect of service quality in customer satisfaction in logistics companies: An application in cargo companies
  1. Tez No: 575902
  2. Yazar: MURAT SUNGUR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NECMİYE TÜLİN İRGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kargo, Lojistik, Hizmet Kalitesi, Müşteri Memnuniyeti, Cargo, Service quality, Customer happiness
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Lojistik sektörü tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sürekli büyüme ve geliĢme içerisindedir. Kargo taşımacılığı ise lojistik faaliyetlerden biridir ve taşımacılık sektörüne yönelik hizmetler grubunda yer alır. Diğer taraftan kargo şirketlerinin varlığını sürdürebilmesi için hizmetinin kalite standartlarına uygun olması ve müşteri memnuniyetini sağlamaya yönelik faaliyetlerde bulunması gerekmektedir. Kargo-hizmet-müşteri kavramları birbirini tamamlayan temel unsurlardır. Bu araştırmanın amacı, kargo firmalarındaki hizmet kalitesinin müşteri memnuniyetine olan etkisini ölçmektir. Araştırmada nicel analiz yöntemlerinden tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın ana kütlesi, İstanbul il merkezinde ikamet eden 18 yaş ve üzeri olup, kargo firmalarından hizmet alan tüketicilerdir. Ana kütlenin tamamına ulaşmak mümkün olmadığından zaman ve maliyet kısıtı olmasından dolayı „‟rassal olmayan kolayda örnekleme‟‟ yöntemi 230 katılımcı seçilmiştir. Araştırmada ‟SERVQUAL (Hizmet Kalitesi) Ölçeği ve“Müşteri Memnuniyeti”ölçekleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda kargo sektöründe hizmet kalitesinin alt boyutları güvenilirlik, fiziksel unsurlar ve empati olarak tespit edilmiştir. Araştırmada kargo firmalarının güvenilirliği ve empati boyutları ile müşteri memnuniyeti arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Kargo şirketlerinin müşteri memnuniyeti sağlayabilmeleri için malları tam zamanında, hatasız ve kusursuz olarak teslim etmeleri ve müşterilerin beklenti ve ihtiyaçlarının anlaşılmasına yönelik çalışma yapmaları önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
As the logistics sector is in the whole world, our country is in constant growth and development. Cargo transportation is one of the logistics activities and takes place in the group of services oriented to the transportation sector. On the other hand, in order for the cargo companies to survive, it is necessary to carry out activities in accordance with the quality standards of the service and to ensure customer satisfaction. Cargo-service-customer concepts are the basic elements that complement each other. The aim of this research is to measure the effect of the service quality of cargo companies on customer satisfaction. Scanning model was used in the research. The main mass of the research is consumers who are served by cargo companies over 18 years of age residing in Istanbul city center. Because it is not possible to reach the whole mass and time is limited in terms of cost, 230 random sampling methods were chosen. SERVQUAL (Quality of Service) and Customer Satisfaction scales were used in the research. As a result of research, sub dimensions of service quality in cargo sector are determined as reliability, physical elements and empathy. In the survey, a meaningful relationship between the reliability and empathy dimensions of cargo companies and customer satisfaction has been determined. In order for the cargo companies to be able to provide customer satisfaction, it has been proposed to deliver the goods on time, accurately and without fault, and to understand the expectations and needs of the customers.