Yasadışı madde kullanımında karanlık alan: Bingöl ilinde resmi kayıtlara intikal etmemiş yasadışı madde kullanım profili
Dark figures of illicit drug use: Illicit drug usage profile that has not reflected official records in Bingol province
  1. Tez No: 575903
  2. Yazar: MUSA BOZKURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEYLAN ZİYALAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Hukuk, Psikoloji, Forensic Medicine, Law, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yasadışı madde, karanlık alan, odak grup, içerik analizi, kartopu örnekleme, Illicit drugs, dark figures, focus group, content analysis, snowball sampling
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Adli Tıp Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmanın amacı Bingöl ilinde adli istatistiklere yansımamış yasadışı madde kullanım profilini ortaya çıkarmaktır. Araştırma bulguları, yasadışı madde kullanımına ilişkin karanlık alana ışık tutması ve madde kullanımının önlenmesinde alınacak tedbirlerin belirlenmesinde referans alınması bakımından önem taşımaktadır. Bu amaçla madde kullanan 18 birey ve onlarla iletişim halinde olan 10 meslek elemanı ile 5 ayrı odak grup görüşmesi yapılmıştır. Katılımcılara kartopu örnekleme yöntemiyle ulaşılmıştır. Madde kullanan bireylerle üç, meslek elemanlarıyla ise iki odak grup oluşturulmuştur. Elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile incelenmiştir. İçerik analizi neticesinde 629 kod, 19 kategori ve 5 temaya ulaşılmıştır. Araştırma bulgularına göre Bingöl'de esrar üretimi ve kullanımının oldukça yaygın olduğu; buna ek olarak resmi istatistiklere yansımamış olmasına karşın kokain, ekstazi (MDMA), metamfetamin ve bonzai kullanımının giderek yaygınlaşmaya başladığı, şehir merkezinde yaşayan halkın hemen her düzeyinde madde kullanımının görüldüğü sonucuna ulaşılmıştır. Kullanılan madde türünün yaş, eğitim düzeyi ve gelir düzeyine göre farklılaştığı, halkın özellikle esrar kullanımına ilişkin çarpık algılarının olduğu, esrar kullanımını dini referanslarla meşrulaştırmaya çalıştıkları da araştırma bulguları arasındadır. Son olarak madde kullanımının önlenmesine dair çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to reveal illicit drug use profile not reflected in judicial statistics in Bingöl province. The research findings are important in terms of keeping a light on the dark figures related to illicit drug use and taking the reference in determining the measures to be taken in the prevention of illicit drug use. For this purpose, 5 focus group interviews were conducted with the 18 illicit drug users and with the 10 various professional members who are thought to be in communication with them. Participants were selected by snowball sampling method. Three focus groups were conducted for the illicit drug users, and two focus groups were formed for the professionals. The obtained data were analyzed by content analysis method. Content analysis resulted in 629 codes, 19 categories and 5 themes. According to research findings, cannabis production and usage in Bingöl is fairly common; in addition to the fact that the use of cocaine, ecstasy (MDMA), methamphetamine and bonzai is becoming increasingly widespread, in almost all parts of the city center population, although it is not reflected in official statistics. It is also among the research findings that the drug use is different according to age, education level and income level. And also people have misperceptions about cannabis use, and they try to legitimize cannabis use with religious references. Finally, several suggestions have been made for the prevention of drug use.